Θεόφιλος Παγιάτης: Θα διεκδικήσουμε ενεργά λύσεις με τολμηρές και ρηξικέλευθες προτάσεις που θα στηρίζουν τον κλάδο

Μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών κ. Θεόφιλος Παγιάτης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τα νέα του καθήκοντα, τα σχέδια και τους στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Ο νέος πρόεδρος αναφέρεται επίσης στα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο καθώς επίσης και στο συντονισμό και τις δράσεις των μελών της ΠΟΒΑΣ.

Καταρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη Θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΒΑΣ απαρτίζεται από πολλά νέα και καταξιωμένα πρόσωπα. Πώς θα πορευθεί το νέο Δ.Σ. στο επόμενο διάστημα και σε ποια θέματα θα δώσει προτεραιότητα;

Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την εκλογική διαδικασία του δευτεροβάθμιου κλαδικού οργάνου, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς, αλλά συγχρόνως και μεγάλη ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο σε μια περίοδο κρίσιμη για την κοινωνία και την οικονομία.

Ηλικιακά το Δ.Σ. ανανεώθηκε αλλά το σημαντικό είναι ότι οι νέοι άνθρωποι που ανέλαβαν, προέρχονται από τη νέα γενιά κατασκευαστών και έχουν διαφορετική οπτική και νοοτροπία, διαφορετικούς προβληματισμούς, διάθεση για καινοτόμες λύσεις και τόλμη να αγωνιστούν για τις ιδέες τους και να συνεργαστούν για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Αυτή λοιπόν η ομάδα με τους νέους συναδέλφους αλλά και τους παλαιούς που διαθέτουν την εμπειρία, είναι προικισμένη με ζήλο να προσφέρει στα κοινά και πραγματικά κυοφορεί ελπίδα για τον κλάδο μας, με την στέρεα υποδομή που διαθέτει.

Θα διεκδικήσουμε το επόμενο διάστημα ενεργά λύσεις με τολμηρές και ρηξικέλευθες προτάσεις που θα στηρίζουν τον κλάδο και θα προστατεύουν τη βιωσιμότητα των βιοτεχνών και των αυτοαπασχολούμενων.

Το σύνολο των θεμάτων δεν έχει ακόμα ακριβώς προσδιοριστεί, αλλά τα φλέγοντα θέματα αυτή τη στιγμή είναι η επανεκκίνηση του προγράμματος εξοικονόμηση κατ’ οίκον, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παράνομης εισαγωγής προϊόντων από τις όμορες χώρες, η προστασία της αγοράς με την τήρηση των κανόνων και η ανάδειξη της ποιότητας και της χρησιμότητας των προϊόντων που παράγουμε ιδιαίτερα στο καταναλωτικό κοινό, η πιστοποίηση του επαγγέλματος, η δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με τις μεταλλικές κατασκευές, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία έχει Πανελλαδική Εμβέλεια με Σωματεία από όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Ποιος ο συντονισμός και οι δράσεις της ΠΟΒΑΣ με τα μέλη της;

Η ΠΟΒΑΣ διατηρεί επικοινωνία με τους κατασκευαστές σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανοίγοντας το διάλογο με σκοπό την κατανόηση των προβλημάτων τους και με στόχο την επίτευξη συναίνεσης, προκειμένου να διαμορφωθούν συνεργασίες για τη διεκδίκηση λύσεων στα κοινά προβλήματα. Έχουμε μια ικανοποιητική, ποιοτική και παραγωγική επικοινωνία που αποδίδει και δημιουργεί άριστες συναδελφικές σχέσεις.

Το νέο Δ.Σ. θα διευρύνει ακόμα περισσότερο αυτό το πλαίσιο επικοινωνίας και με κατασκευαστές που δεν ανήκουν σε Σωματεία μέλη της ΠΟΒΑΣ προκειμένου να διευκολύνει την ένταξή τους και τη συσπείρωσή τους , στη βάση κοινών διεκδικήσεων. Η Ομοσπονδία έχει αντιπροσώπους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου δύναται να γνωρίζει τα προβλήματα στην περιφέρεια και να αναζητά τις λύσεις τους.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα μεγάλης σημασίας που απασχολούν τους κατασκευαστές αλουμινίου. Μιλήστε μας για αυτά τα σημαντικά προβλήματα που καθημερινά και εσείς από την πλευρά σας βιώνετε και τις ενέργειες που προτείνετε ότι θα πρέπει να γίνουν για να βρεθούν λύσεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον προστασίας για την κοινωνία και ένα σταθερό, δίκαιο πλαίσιο κανόνων το οποίο να διέπει την οικονομική δραστηριότητα με ελεγκτικούς μηχανισμούς που να αποτελούν εγγυητές αυτής της εξέλιξης.

Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, ώστε να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων και η απασχόληση.

Οι σχέσεις μεταξύ ημών των κατασκευαστών και των προμηθευτών μας ή των συνεργατών μας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται, σε τεντωμένο σχοινί και πολλές φορές θα έλεγα οι συμπεριφορές εκατέρωθεν απογοήτευσαν. Θέλουμε να είμεθα συμμέτοχοι στην κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση της ελληνικής κοινωνίας με ενέργειες που σέβονται τους κανόνες στην αγορά και διασφαλίζουν τη λειτουργία του κλάδου μας.

Παρακολουθούμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που σήμερα εκφράζεται με διάφορες μορφές, από όπου και αν προέρχεται. Οι συνάδελφοι κατασκευαστές είναι επαρκώς ενημερωμένοι και «εκτιμούν δεόντως τις ενέργειες», που δεν προάγουν την επιχειρηματική ηθική από όπου και αν προέρχονται οι οποίες επανειλημμένως μας αναγκάζουν να κάνουμε παρεμβάσεις και να προτείνουμε λύσεις.
Οι βιοτέχνες και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου μας, δίνουν προτεραιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην κοινωνία και την επιθυμία τους για αναστροφή του κλίματος.

Όλα αυτά όμως προσπαθούμε να γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο επαγγελματισμού, το οποίο προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες. Η ανθρωπιά και οι καλές προθέσεις σταματούν όταν τα καθημερινά προβλήματα μας καθιστούν συμμέτοχους στη φτωχοποίηση που μας επιβάλλεται.

Αντιδρούμε λοιπόν σε λαθεμένες ενέργειες, οι οποίες προέρχονται από τυχοδιωκτικές συμπεριφορές και οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση τις βιοτεχνίες και την πραγματική οικονομία.
Η ΠΟΒΑΣ ως το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές, πολλές φορές έθεσε κατά το παρελθόν τα προβλήματα που δημιουργεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία.

Δεν εισακούστηκε δυστυχώς αν και δεν περιορίστηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά πρότεινε λύσεις. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίστηκε, όπως θα περίμενε κάποιος, ως ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που πλήττει τις βιοτεχνίες, την απασχόληση, την εθνική οικονομία. Με άλλα λόγια δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έβαλε και βάζει λουκέτα στα μαγαζιά μας, υποβάθμισε και υποβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων, άφησε και αφήνει άνεργους συνάδελφους και εργαζόμενους συνανθρώπους στον κλάδο μας, στερώντας συγχρόνως έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνον. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Κατοχύρωση επαγγέλματος, Ποιότητα, πιστοποίηση και εκπαίδευση είναι τα θέματα που η Ομοσπονδία δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Πείτε μας για τα επόμενα σχέδια της ΠΟΒΑΣ σε αυτά τα θέματα.

Τα συγκεκριμένα θέματα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Ομοσπονδία, γιατί πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν και θα προστατεύσουν τόσο τους συναδέλφους, όσο και τα προϊόντα που παράγουμε ως κλάδος. Ήδη η ΠΟΒΑΣ συμμετέχει σε σχετικές δράσεις και στόχος μας είναι οι ενέργειές μας να ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με την ΠΟΒΑΣ αναφορικά με την υλοποίηση του έργου Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα η επίσημη διαδικασία πιστοποίησης των τεχνικών προσόντων των επαγγελματιών του κλάδου. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η τεχνική κατάρτιση των συναδέλφων στο θεματικό αντικείμενο «Νέες τεχνικές δομικών έργων αλουμινίου-σιδήρου» στην οποία συμμετείχαν πανελλαδικά 230 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου μας. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, αυτές θα διενεργηθούν πανελλαδικά από κατάλληλα διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης (TUV AUSTRIA HELLAS) εντός του Οκτωβρίου. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου θα προχωρήσουμε στην επέκταση του προγράμματος έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συναδέλφους να αποκτήσουν πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

Η ΠΟΒΑΣ επίσης συμμετέχει στη δράση, BUILD UP Skills UPSWING που στοχεύει στην ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης και πιλοτικής εφαρμογής σχημάτων πιστοποίησης προσόντων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και στη συνέχεια, στην αναγνώριση και εφαρμογή τους σε μεγάλη κλίμακα.

Στα άμεσα σχέδια μάς είναι η οργάνωση συνεργατικού σχηματισμού (cluster) ο οποίος θα έχει ως στόχο και τη δημιουργία φορέα που θα ασχολείται με θέματα πιστοποίησης προϊόντων, έκδοσης τεχνικών προδιαγραφών, παροχή τεχνικών συμβουλών – πραγματογνωμόνων, πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας και συστημάτων ελέγχου παραγωγής, δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και στην προώθηση των προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού. Ο φορέας θα ασχολείται και με την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον κλάδο (Σήμανση CE & Κανονισμός 305/2011), αλλά και των επερχόμενων αλλαγών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρουν τα κουφώματα όπως η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, το Eco Labeling κ.α.

Τέλος εντάσσουμε στο σχεδιασμό μας ενημερωτικές ημερίδες για τον τεχνικό κόσμο (Μηχανικών – Ενεργειακών Επιθεωρητών) για τα προϊόντα που παράγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, καθώς και τις Νομικές απαιτήσεις επί αυτών (σήμανση CE). Ένα σύνολο ενημερωτικών δράσεων προς τους καταναλωτές, έχω την πεποίθηση ότι είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι η μοναδική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού τομέα με πολλαπλά περιβαλλοντικά , οικονομικά κοινωνικά οφέλη. Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου με την κατάλληλη ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, έτσι ώστε να μπει τάξη στον κλάδο και να σταματήσουν επιτέλους τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον σας για την Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Απάντηση