Η BMW & τα catamaran έσωσαν το ελληνικό αλουμίνιο

Print Friendly, PDF & Email

Αντοχές τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στην εξαγωγικής της δραστηριότητα εμφανίζει ο κλάδος του αλουμινίου στη χώρα μας. Η πεσμένη, λόγω οικοδομής, εσωτερική ζήτηση τονώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα  «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» του ΥΠΕΚΑ, ενώ οι εξαγωγές συνεχίζουν να κινούνται θετικά.

Το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» υποστηρίζεται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και τα ελληνικά νοικοκυριά ανταποκρίθηκαν στις επιταγές του προγράμματος. Η οικονομία άρχισε να «ζεσταίνεται» και η αγορά να αναπτύσσεται. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δείχνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα, παρά τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, που ορισμένες φορές  λειτουργούν αποτρεπτικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 1ο εξάμηνο του 2014, οι εξαγωγές του κλάδου αντιπροσώπευαν το 4,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας και τον κατέταξαν δεύτερο πιο εξαγωγικό κλάδος με 607 εκατ. ευρώ  περίπου παρουσιάζοντας αμελητέα πτώση (-0,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, ενώ οι συνολικές εξαγωγές της χώρας σημείωσαν αντίστοιχη πτώση κατά 3,2%.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθέριο Ταφρόγλου, Πρόεδρο της  Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (Ε.Ε.Α.), οι εξαγωγές του κλάδου,  σε προϊόντα ελάσεως ( φύλλα αλουμινίου) αντιπροσωπεύουν το 80% των εξαγωγών. «Έως και τη  μακρινή  Αυστραλία φτάνουν οι εξαγωγές μας», με την κατασκευή των catamaran  να γίνεται από ελληνικά φύλλα αλουμινίου». Και βέβαια οι εξαγωγές δεν σταματούν  στην Αυστραλία , καθώς τα προϊόντα διέλασης, αποκαλύπτει ο κ. Ταφρόγλου, « εξάγονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και χρησιμοποιούνται από πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η BMW, που τοποθετεί τις βέργες στα αυτοκίνητα της, αλλά και η GOOGLE στην Αμερική, η οποία τοποθέτησε στα νέα της γραφεία κουφώματα από ελληνικό αλουμίνιο».

Αναφορικά με την τιμή του αλουμινίου, η οποία δύσκολα υποχωρεί  ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Α, δήλωσε  πως αυτό οφείλεται στο ενεργειακό κόστος. «Η Ελλάδα, έχει 30 – 40% ακριβότερη μονάδα παραγωγής ενέργειας, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, από την μεριά τους, έχουν κατά 25% ακριβότερη ενέργεια σε σχέση με τις μη Ευρωπαϊκές  χώρες και τους αντίστοιχους κλάδους του αλουμινίου».

Στο επίπεδο της  οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Κουκουσούρη, (συστήματα αλουμινίου ALFAN), η φετινή χρονιά αποτέλεσε έκπληξη με την έννοια ότι παρατηρείται μια ελάχιστη κινητικότητα σε ότι αφορά τις προσφορές που εκδίδονται για νεόδμητα οικήματα τα οποία είχαν για χρόνια παραμείνει ημιτελή, αν και τα έργα αυτά δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Απάντηση