Τα σχέδια της Νορβηγίας να αυξήσει τις επενδύσεις προς τις ΑΠΕ με χρήματα από το ταμείο Πετρελαίων της χώρας συνολικού ύψους 600 εκατ. Ευρώ ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Έλμα Σόλμπεργκ. Η Νορβηγία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ταμειακή ρευστότητα παγκοσμίως, πλέον διαθέτει ένα κλάσμα των χρημάτων αυτών στις πράσινες επενδύσεις.
Η κα. Σόλμπεργκ δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι “θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για περισσότερες ΑΠΕ ώστε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή” χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά. Η δέσμευση της πρωθυπουργού έγινε κατόπιν της ανάθεσης σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της αξιολόγησης των μελλοντικών επενδυτικών επιλογών του ταμείου με το ερώτημα εάν η χώρα θα πρέπει να διακόψει τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα: άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή οι “βρώμικες” επενδύσεις στον άνθρακα αντιστοιχούν στο 10% του ταμείου.
Την προηγούμενη δεκαετία το Ταμείο εθνικού πλούτου της Νορβηγίας απέκλεισε τους κατασκευαστές πυρηνικών όπλων, της καπνοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες που θεωρείται ότι βλάπτουν το περιβάλλον ή καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πλέον, οι εταιρείες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή είναι οι νέες υποψήφιες για αποκλεισμό, ενώ αυτές που επενδύουν στις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες ίσως βρουν επιπλέον χρηματοδότηση. Η γιγάντωση της Νορβηγίας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη οφείλεται κυρίως στην αυτόνομη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στην ορθή οικονομική εκμετάλλευση των εσόδων από αυτά.
Το Ταμείο με την ονομασία Government Pension Fund Global θεσπίστηκε το 1996 με σκοπό να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο ζωής των επόμενων γενεών και έχει στην κατοχή του το 1,2% των εισηγμένων σε χρηματιστήρια μετοχών παγκοσμίως. Ο Χέικι Χόλμας, ηγέτης του σοσιαλιστικού αριστερού κόμματος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει το ταμείο ως τον “σημαντικότερο μοχλό πίεσης που κατέχει η Νορβηγία για να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική σκηνή”. Παρόλα αυτά βουλευτές των Πρασίνων υποστηρίζουν ότι τα χρήματα προς τις ΑΠΕ θα είναι ελάχιστες συγκριτικά και κάνουν λόγο για κενές υποσχέσεις.