Η νέα εκτυπωμένη γέφυρα του Άμστερνταμ

Οι εξελίξεις στα πεδία εφαρμογής της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι τόσο ραγδαίες, σχεδόν ανατρεπτικές, που πλέον τίποτα δεν μοιάζει ανέφικτο.
Η ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία Heijmans, καινοτόμος στο χώρο δραστηριοποίησής της, αποκάλυψε πρόσφατα το τελευταίο πρωτοποριακό της project: Σε συνεργασία με την startup MX3D και τον σχεδιαστή Joris Laarman θα δημιουργήσει μια σιδερένια γέφυρα εκτυπωμένη από τρισδιάστατο εκτυπωτή, η οποία θα συνδέσει τις δύο όχθες ενός καναλιού στην καρδιά του Άμστερνταμ.
Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνική κατά την οποία πολυαξονικοί ρομποτικοί βραχίονες θα κατασκευάσουν μια γέφυρα για πεζούς αξιοποιώντας τεχνολογίες που είναι οικονομικά αποδοτικές και δεκτικές διεύρυνσης. Ο στόχος πίσω από το πειραματικό αυτό project είναι τελικά η δημιουργία ενός αυτόματου εργοταξίου, το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Heijmans έχει τη δυνατότητα να είναι απολύτως αξιόπιστο και διαχειρίσιμο και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον χάρη στις διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτει και την ελαχιστοποίηση των κατασκευαστικών αποβλήτων. Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για κατασκευαστικούς σκοπούς θα έχει οφέλη επίσης και στον τομέα του σχεδιασμού. Ειδικά για την περίπτωση δημιουργίας μιας γέφυρας, η τεχνολογία αυτή ουσιαστικά επιτρέπει στο σχεδιασμό και την κατασκευή να λειτουργούν παράλληλα. Ένα βήμα, λοιπόν, προς τη ριζοσπαστικοποίηση της κατασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε.
Η τοποθεσία της γέφυρας δεν έχει οριστεί ακόμα. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανοίξει κέντρο επισκεπτών το οποίο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικός δημόσιος χώρος που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του project.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18059,18060,18061″][/images_grid]

Απάντηση