Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Fraunhofer για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας εξετάζει τρόπους διαχείρισης της τεράστιας φωτοβολταϊκής ισχύος που είναι εγκατεστημένη στη χώρα ενόψει της επικείμενης έκλειψης ηλίου την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
Νοτιότερα, στην Ιταλία, ο διαχειριστής των δικτύων, η Terna, αποφάσισε να αποσυνδέσει τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο ώστε να αποτρέψει πιθανούς κλυδωνισμούς στο σύστημα.
Με 38 Γιγαβάτ εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών, στη Γερμανία φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης, κοινώς μπλακ-άουτ. Στην Ιταλία, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς ανέρχεται σε 18 Γιγαβάτ.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο pv-magazine στελέχους γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιείται στην Ιταλία, δεδομένου ότι κατά την εκδήλωση της έκλειψης, τα φωτοβολταϊκά θα “σβήσουν” τέσσερεις φορές ταχύτερα απ’ ότι συμβαίνει κατά τη δύση του Ηλίου, η Terna διέταξε την ολική αποσύνδεση όλων των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 100 Κιλοβάτ.
Παρότι η μερική έκλειψη ηλίου θα διαρκέσει για δύο μόλις ώρες στην Ιταλία, τα φωτοβολταϊκά θα κλείσουν καθόλο το εικοσιτετράωρο της 20ης Μαρτίου σε όλη την ιταλική επικράτεια.
Η Terna έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις κατόπιν άδειας από την Ιταλική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού, Αερίου και Ύδρευσης (AEEG).
Στη Γερμανία το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πιο περίπλοκο κι ενώ οι διαχειριστές των δικτύων είναι επιφορτισμένοι με το έργο της διατήρησης της σταθερότητας του συστήματος, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας το οποίο εδρεύει στο Φράιμπουργκ πραγματοποίησε προσομοιώσεις του αντίκτυπου της έκλειψης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μαζί με τα υδροηλεκτρικά συστήματα θα μπορούσαν να τον αμβλύνουν.