Η ΕΛΒΑΛ κυριαρχεί στην ΕΕ στην έλαση αλουμινίου

H ΕΛΒΑΛ ΑΕ είναι η μόνη ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων έλασης αλουμινίου που κατέχει εξέχουσα θέση διεθνώς. Ο κλάδος της έλασης έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα και τα προϊόντα του απευθύνονται σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι κυριότερες εφαρμογές είναι στη συσκευασία, στις μεταφορές και στην οικοδομή.

Η εταιρεία που αποτελεί θυγατρική του ομίλου Viohalco ολοκλήρωσε πρόσφατα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 20%. Αυτή την περίοδο ξεκινά νέος κύκλος τριετών επενδύσεων, βασισμένος στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Οινόφυτα, η οποία θα ανέλθει σε 290.000 τόνους από 250.000 που είναι σήμερα. Παράλληλα, ο όμιλος ολοκληρώνει την επένδυση για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Bridgnorth στην Αγγλία (από 60.000 σε 120.000 τόνους), η οποία θα καταστήσει την υπό ελληνικό έλεγχο μονάδα μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της. Η εταιρεία έχει παρουσία σε τρεις χώρες με δέκα εργοστάσια. Στην Ελλάδα έχει οκτώ μονάδες και από μία σε Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, στον όμιλο της ΕΛΒΑΛ απασχολούνται 2.240 εργαζόμενοι. Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 60 χώρες σε πέντε ηπείρους, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Σινγκαπούρη, Ταϊβάν, Μέση Ανατολή.

Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, από foilstock αλουμινίου και ειδικά κράματα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι ταινίες και φύλλα αλουμινίου για κουτιά αναψυκτικών και κονσέρβες τροφίμων.

Η εταιρεία, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, έχει να αντιμετωπίσει αυξημένο ενεργειακό κόστος, υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερα μεταφορικά έξοδα.

Για να είναι ανταγωνιστική και να αντιμετωπίζει τις φθηνές εισαγωγές στην ΕΕ από τρίτες χώρες, είναι υποχρεωμένη να προσφέρει προϊόντα ποιοτικά, με αυστηρές προδιαγραφές, μέσα από επενδύσεις αιχμής.

Στο εννεάμηνο του 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΒΑΛ ανήλθε σε 964 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 22%, έναντι 788 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014. Κατά το εννεάμηνο του 2015, συνεχίστηκε στις διεθνείς αγορές η αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, με τον κλάδο έλασης του ομίλου ΕΛΒΑΛ να καταγράφει αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3% και του κύκλου εργασιών κατά 16%.

Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Μαζί με την UACJ Corporation ιδρύουν κοινή εταιρεία, υπό την επωνυμία Newco, με στόχο την αγορά, παραγωγή και εμπορία υλικών εναλλακτών θερμότητας για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Η Newco ιδρύεται στη Γερμανία. Για την UACJ και την ΕΛΒΑΛ, τα υλικά για τους εναλλάκτες θερμότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρούνται στρατηγικό προϊόν. Η ίδρυση της Newco θα δώσει τη δυνατότητα στην UACJ και στην ΕΛΒΑΛ να αξιοποιήσουν αυτή την αυξανόμενη ζήτηση.

Η ΕΛΒΑΛ διαθέτει και προϊόντα διέλασης (προφίλ) τα οποία στην εγχώρια αγορά αφορούν κυρίως τις αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση