Η Βρετανία νέα αναπτυσσόμενη αγορά στα φωτοβολταϊκά

Η συννεφιασμένη Βρετανία αναδεικνύεται ως η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά της Ευρώπης για την κατασκευή ηλιακών πάρκων σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg , στο οποίο υπογραμμίζεται πως η παραγωγή ενέργειας από ηλιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί λόγω των περικοπών στις επιδοτήσεις και της στροφής πολιτικής.

Το δημοσίευμα τονίζει πως το φθηνότερο κόστος εξοπλισμού και οι σταθερές επιδοτήσεις στην ηλιακή ενέργεια προσελκύουν προγράμματα μεγάλης κλίμακας στη Βρετανία. Οι επενδύσεις στο κλάδο ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις θα τροφοδοτήσουν περίπου 600.000 σπίτια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης η χώρα θα μπορούσε να έχει 20 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος μέχρι το 2020, από σχεδόν 3 γιγαβάτ σήμερα , έναντι 16,5 γιγαβάτ της Ιταλίας και 4,7 γιγαβάτ της Ισπανίας. Το δημοσίευμα τονίζει πως οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια έχουν περιορισθεί την τελευταία διετία και φέρνει ως παράδειγμα την Ισπανία που διέκοψε τις επιδοτήσεις στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα το 2012 και την Ιταλία που έκανε το ίδιο τον προηγούμενο Ιούλιο.

Για την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τονίζεται πως το 2013 διέκοψαν λόγω περικοπών τις επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά και αναπροσάρμοσαν τις πολιτικές τους έναντι του κλάδου.

Απάντηση