Η ανακύκλωση ενός μόνο κουτιού αλουμινίου… κάνει θαύματα

Η ανακύκλωση ενός μόνο κουτιού αλουμινίου εξοικονομεί ενέργεια, ικανή για να λειτουργήσει μία τηλεόραση τρεις ώρες, ενώ η ανακύκλωση προϊόντων του συγκεκριμένου είδους χρειάζεται μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας που είναι αναγκαία για την κατασκευή νέων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νικόλαο Τσεμπερλίδη και Ευαγγελία Κεκελέκη, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΚΕΠΚΑ και ο Δήμος Δέλτα, αφιερωμένη στις «πράσινες συνήθειες» στο σπίτι και το γραφείο.

Η αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων σημαίνει λιγότερα σκουπίδια, στις χωματερές, λιγότερη σπατάλη, φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι καταναλωτές μπορούν να ανακυκλώνουν αλλά και να αγοράζουν ανακυκλωμένα προϊόντα και να δανείζονται ή να νοικιάζουν ορισμένα προϊόντα, τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσουν περισσότερες από δύο ή τρεις φορές. Η ενοικίαση ή ο δανεισμός προϊόντων που δεν χρησιμοποιούνται συχνά εξοικονομούν τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που θα ξοδεύονταν για να κατασκευαστούν όλα τα αντικείμενα που κατά καιρούς αγοράζουν οι καταναλωτές και καταλήγουν στις… αποθήκες.

Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ανακυκλωμένο προϊόν, ενώ πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν πλέον ανακυκλωμένα υλικά, για τη συσκευασία των προϊόντων τους. Προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι, μεταξύ άλλων, εφημερίδες, ρούχα, υαλικά, έπιπλα, παιχνίδια, είδη υγιεινής και οικοδομικά υλικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα σήματα που βοηθούν τους καταναλωτές να εντοπίσουν τα προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Απάντηση