Ημερίδα με θέμα «Μικρά Νησιά και Φυσικοί Πόροι», σε χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Αθήνα, την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 διοργανώνουν το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και το Ελληνικό Δίκτυο Μικτών Νησιών (ΕΔΜΝ).
Σκοπός της ημερίδας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κοινών δράσεων των δύο φορέων, που αφορούν στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας, με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, είναι η ανάδειξη της ποικιλίας και πολυμορφίας του φυσικού πλούτου των μικρών νησιών, ως κύριο παραγωγικό και αναπτυξιακό πόρο, αλλά και της ανάγκης περαιτέρω προστασίας του, με ταυτόχρονη αξιοποίησή του από τους ίδιους τους νησιώτες, στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης, αποκαθιστώντας διαχρονικά στρεβλές πρακτικές και αγκυλώσεις της Διοίκησης.
Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών φιλοδοξεί η ημερίδα να καταλήξει στη σύνθεση ενός συγκροτημένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα τεθεί υπόψη σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης για προβληματισμό και περαιτέρω αξιοποίηση, ενώ θα κοινοποιηθεί και στους νησιώτες προς ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του ΕΔΜΝ σε κοινωνικό δίκτυο, το αντικείμενο, αν και αφορά στο σύνολο του νησιωτικού χώρου, επικεντρώνεται εν προκειμένω στα μικρά νησιά, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα, καθώς διαχρονικά έχουν τεθεί στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της πολιτείας, παρά τον κρίσιμο εθνικό ρόλο τους, την έμμεση, αλλά τεράστια συμβολή τους στη διαμόρφωση του τουριστικού «μύθου» της χώρας, την άμεση δυνατότητα αειφόρου ανάπτυξης σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ.
Επιπλέον, σημειώνεται, ότι η διαπραγμάτευση του αντικειμένου δεν θα περιορισθεί στις εισηγητικές ομιλίες εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά προσβλέπει στην ενεργό συμμετοχή των προσκεκλημένων κυβερνητικών στελεχών και κυρίως των Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
«Σε ποιους ανήκουν οι φυσικοί πόροι;»
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ, κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, «ο λόγος που το διοργανώνουμε, είναι γιατί θέλουμε να βάλουμε “στο τραπέζι” το θέμα, καταρχήν, της εκμετάλλευσης και της ιδιοκτησίας των φυσικών πόρων. Σε ποιους ανήκουν, δηλαδή, οι φυσικοί πόροι. Ανήκουν στο κράτος; Ανήκουν στους ιδιώτες; Έχουν οι τοπικές κοινωνίες ρόλο; Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό διοργανώνουμε το συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τοποθετηθούν γύρω στους 15 ομιλητές, ο καθένας από τους οποίους ασχολείται με κάποιον τομέα που έχει να κάνει με τους φυσικούς πόρους, όπως με την αλιεία, με τον παράκτιο πλούτο, τον ενάλιο πλούτο, τον ορυκτό πλούτο, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους υγροβιότοπους, με το νερό, με τον ήλιο, με τον αέρα, με ό,τι μπορεί να σχετίζεται με το θέμα».
«Θέλουμε να ανοίξει και στη χώρα μας, επιτέλους, αυτό το θέμα», σημειώνει ο κ. Κεχαγιόγλου. «Μπορεί ένας Δήμος να δίνει σε έναν ιδιώτη έναν χώρο, προκειμένου να εγκαταστήσει μια μονάδα αφαλάτωσης και να πουλάει το νερό στο Δήμο με το κυβικό ή θα πρέπει το κράτος να αγοράσει τη μονάδα αφαλάτωσης και ο ιδιώτης να λειτουργεί ως διαχειριστής του μηχανήματος; Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τα νησιά μας», αναφέρει, ενώ διερωτάται «μπορεί η πολιτεία να χρεώνει ένα κυβικό νερού στην Αθήνα 28 λεπτά του ευρώ και την ίδια στιγμή να το χρεώνει στα νησιά 2, 3 ή 4 ευρώ; Όπως για το ρεύμα και το τηλέφωνο υπάρχει μια κοινή τιμολογιακή πολιτική σε όλη την Ελλάδα, θέλουμε να γίνει και στους φυσικούς πόρους. Για παράδειγμα, μπορεί το φυσικό αέριο να κοστίζει στο Καστελόριζο και στην Τήλο πολύ πιο ακριβά απ’ ότι στην Αθήνα; Πώς νοεί το κράτος την ανταγωνιστικότητα υπέρ του νησιού, δηλαδή;».
Διάθεση φυσικών πόρων χωρίς πληθυσμιακό κριτήριο
Όσον αφορά στους λόγους, για τους οποίους το ΕΔΜΝ και το Παρατηρητήριο Πολιτών αποφάσισαν την επιλογή του ζητήματος της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στα νησιά ως θέμα της ημερίδας, ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε:
«Αυτό που μας “ανάγκασε” να επιχειρήσουμε να βγάλουμε αυτό το θέμα στην επιφάνεια, είναι ότι πιστεύουμε, πως όσο περνάει ο καιρός και λόγω του μικρού αριθμητικού μεγέθους των πληθυσμών των νησιών, γίνεται όλο και μεγαλύτερη καταπάτηση, όσον αφορά στους φυσικούς πόρους, κατά των νησιών. Άλλο ένα παράδειγμα: Ένας ιδιώτης επιχειρηματίας με 1 εκατομμύριο ευρώ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί σχεδόν τίποτα στην Αθήνα, από τέτοια θέματα. Σε ένα μικρό νησί με το ίδιο κεφάλαιο, μπορεί να πάρει πάνω του το μονοπώλιο νερού και φυσικού αερίου μέσα από ένα πρατήριο. Θέλουμε να προβάλλουμε το γεγονός, ότι είμαστε κι εμείς εδώ και ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους φυσικούς πόρους πρέπει το κράτος να τα δει πέρα από το πληθυσμιακό νούμερο που έχει η κάθε περιοχή. Αυτά δεν μπορούν να μπουν σε μια οικονομία κλίμακος, με τη λογική “αν είστε πολλοί θα πάρτε φυσικό αέριο, αλλά αν είστε λίγοι, δεν θα έχετε”».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών πρόσθεσε, πως τα συμπεράσματα της ημερίδας δεν θα μείνουν μόνο σε εθνικό πλαίσιο, αλλά όπως τόνισε, «στη συνέχεια, τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τη δική μας πλευρά, σκοπεύουμε να τα ανάγουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τους εξηγήσουμε την κατάσταση και να προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις επί των θεμάτων. Φυσικά, δεν θα πάμε καταγγελτικά, αλλά με το σκεπτικό, ότι πρέπει, παραδείγματος χάριν, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση μεταφοράς του πετρελαίου στα νησιά, ή ότι η τιμή του νερού θα πρέπει να εξισωθεί για όλη τη χώρα».
Σημειώνεται, ότι οι προσκλήσεις για τη συμμετοχή στην ημερίδα δεν θα περιοριστούν μόνο στους αιρετούς και τους εκπροσώπους των μικρών νησιών, αλλά στο σύνολο των εκπροσώπων της νησιωτικής χώρας, όπως και στους βουλευτές των νησιωτικών νομών, καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Κεχαγιόγλου, πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους νησιώτες.