Ευρώπη: Γιατί οι ΑΠΕ κάνουν ρεκόρ χωρίς να ρίχνουν τους ρύπους

Η ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σημείωσε αύξηση ρεκόρ κατά 2,5% στην Ευρώπη το 2015 και πλέον καλύπτει ποσοστό 29% επί της συνολικής προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική ΜΚΟ Sandbag που εκπόνησε τη μελέτη, η μείωση της παραγωγής από υδροηλεκτρικούς και πυρηνικούς σταθμούς, είχε ως αποτέλεσμα την αμελητέα μεταβολή της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Έτσι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό κλάδο μειώθηκαν μόλις 0,5% το 2015 έναντι μείωσης 7,5% το 2014, αλλά φέτος η πτώση θα επιταχυνθεί εκ νέου σύμφωνα με τη Sandbag.
Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ το 2015 εκτοξεύτηκε στις 87 Τεραβατώρες με τα τρία τέταρτα της αύξησης να οφείλονται σε τρεις μόλις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη τριάδα ακολουθούν η Σουηδία και η Γαλλία, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ κινήθηκε πτωτικά.
Η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,5% επί της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το 29% της ευρωπαϊκής ζήτησης προέρχεται από ΑΠΕ έναντι 17% το 2008.
Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής από υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια συντέλεσε στη διατήρηση της βρώμικης ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και λιθάνθρακα σε σταθερά επίπεδα. Επίσης, η παραγωγή από φυσικό αέριο σημείωσε την πρώτη αύξηση από το 2010.
Την κατάρρευση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στη Βρετανία αντιστάθμισε η αύξησή της στην Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ σε Γερμανία και Ιταλία παρέμεινε σταθερή.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,1% το 2015 μετά από μια πτώση 2,3% το 2014.
Δύο μακροπρόθεσμες τάσεις, η αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ και η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κυριολεκτικά συνθλίβουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Ωστόσο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειώνονται τόσο γρήγορα διότι η πιο βρώμικη πηγή ενέργειας από όλες, ο λιγνίτης, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010. Μόνο ο λιθάθρακας μειώθηκε κατά 9% σε σύγκριση με το 2010.
—Τα κακά νέα για τον λιγνίτη
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παροπλιστούν αρκετές λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη (3 έκλεισαν στην Ολλανδία το 2015, 3 στη Βρετανία θα κλείσουν τον Μάρτιο του 2016 και ακόμα 4,3 Γιγαβάτ θα κλείσουν στις υπόλοιπες χώρες εκτός από τη Γερμανία που διατηρεί τη «βρώμικη» ισχύ της).
Επίσης, δύο βελγικά πυρηνικά εργοστάσια επαναλειτούργησαν το Δεκέμβριο του 2015 και ακόμα τρία σε Σουηδία, Ελβετία και Τσεχία θα τεθούν σε λειτουργία το 2016.
Τέλος, το καινούργιο καλώδιο διασύνδεσης της Γαλλίας με την Ισπανία που λειτούργησε το Νοέμβριο του 2016 αναμένεται να μειώσει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στην Ιβηρική.
—Γιατί δεν πέφτουν οι εκπομπές ρύπων;
Ωστόσο, η απάντηση στο ερώτημα για την πτώση των εκπομπών ρύπων τα επόμενα χρόνια παραμένει αβέβαιη με βασική πηγή αυτής της αβεβαιότητας τις κρατικές πολιτικές στον κλάδο της ενέργειας.
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τους ρυθμούς αύξησης της ισχύος των ΑΠΕ, ειδικά μετά το 2020 που δεν θα ισχύουν δεσμευτικοί στόχοι.
Ούτε βέβαια μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο γρήγορα και σε τι χρονικό ορίζοντα θα γίνει η απομάκρυνση από τον άνθρακα παρά τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στη βρώμικη ηλεκτροπαραγωγή.

Απάντηση