ΕΤΕΜ: Επαναφορά ενός τοπόσημου «ντυμένο» με συστήματά της

Ενα μουσείο αλλάζει την όψη της πόλης… Η κατασκευή του κτηρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ενός από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για τον πολιτισμό, ολοκληρώθηκε. Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταμόρφωση του παλιού εργοστασίου φιξ είναι της εταιρείας ΕΤΕΜ.

Η ζυθοποιία ΦΙΞ της δεκαετίας του ’50 μεταμορφώθηκε σε ναό καλλιτεχνικής πρωτοπορίας κι έτσι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Το «πάντρεμα» του παλιού με το καινούριο είναι το στοιχείο που κυριαρχεί. Έχουν μείνει διατηρητέες μόνο οι δύο όψεις του κτηρίου, προς την οδό Συγγρού και Φραντζή, που όμως δεν θυμίζουν σε τίποτα μεταξύ τους ότι πρόκειται για το ίδιο κτήριο. Σε αυτές τις όψεις οι μελετητές ακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια το ύφος της αρχικής βιομηχανίας και κατάφεραν να διατηρήσουν το μινιμαλιστικό ύφος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΤΕΜ στη συγκεκριμένη ανάθεση ήταν η υψηλή ηχομόνωση που απαιτεί ο χώρος. Λύση σε αυτό δόθηκε με τα σύγχρονα συστήματά της των σειρών Ε85 υαλοπετάσματα, Ε45 θερμομονωτικά ανοιγόμενα, Ε3000 θερμομονωτικά συρόμενα και Ε85 Antivandal που είναι μοναδικά στην κατηγορία τους. Συγκεκριμένα στο Roof Garden του κτηρίου δόθηκε ειδική λύση για την ηχομείωση κατά 47db (σταθμισμένος δείκτης ηχομείωσης) χρησιμοποιώντας τη σειρά Ε3000 με κάποιες ειδικές τροποποιήσεις. Στο ισόγειο, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Ε85 Antivandal, ενώ στους εσωτερικούς τα θερμομονωτικά συστήματα της σειράς Ε45. Η ETEM ακολουθώντας τις εξελίξεις εξελίσσει σύγχρονα συστήματα προσφέρουν στα κτήρια υψηλή ηχομόνωση, αντοχή στο χρόνο και αισθητική. Συστήματά της κοσμούν το πιο συμβολικό κτήριο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα, που πλέον είναι έτοιμο να φιλοξενήσει στους χώρους του τη σύγχρονη τέχνη, καθώς το κτήριο θα αποτελεί μουσείο.

[images cols=”three” lightbox=”true”] [image link=”5897″ image=”5897″] [image link=”5898″ image=”5898″] [image link=”5899″ image=”5899″] [image link=”5900″ image=”5900″] [image link=”5901″ image=”5901″] [image link=”5902″ image=”5902″] [/images]

Απάντηση