Έρευνα & Ανάπτυξη ALUMIL: Νέα καινοτόμα συστήματα αλουμινίου υψηλών προδιαγραφών πιστοποιημένης ποιότητας

Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της ALUMIL, κ. Φίλιππος Δομαζινάκης μάς «ξεναγεί» στο δυναμικό τμήμα της εταιρείας που σχεδιάζει μελετά και εξελίσσει νέα καινοτόμα προϊόντα. Ο κ. Δομαζινάκης τονίζει επίσης ότι «η μόνη διέξοδος είναι η επένδυση στη γνώση και η συνεχής βελτίωση και των υλικών που χρησιμοποιούμε αλλά και των μεθόδων παραγωγής».

Το Tμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ALUMIL, στελεχώνουν έμπειροι επιστήμονες, γεγονός που αποτελεί το κλειδί για την παραγωγή καινοτόμων και εργονομικών προϊόντων. Πείτε μας λίγα λόγια γι’αυτό το δυναμικό τμήμα του Ομίλου.

Η ALUMIL έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο τμήμα έρευνας & ανάπτυξης, το οποίο έχει έδρα την Ελλάδα και απαριθμεί περί τους 18 έμπειρους μηχανικούς. Έχοντας δε και την εμπειρία του κτηρίου της Google στη Νέα Υόρκη, όπου τοποθετούμε τα νέα, εξαιρετικών προδιαγραφών, κουφώματα, δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό εργασιακό περιβάλλον για αυτούς. Οι δομές διοίκησης που εφαρμόζουμε στο τμήμα έχουν οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούμε και να λανσάρουμε στην αγορά καινοτόμα συστήματα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Η παρουσία της ALUMIL σε 63 χώρες με διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα, μονάδες παραγωγής, κέντρα διανομής, engineering ομάδες μεγάλων έργων, αντιπροσώπους είτε πελάτες, μας δίνει τη δυνατότητα να αντλούμε πληροφορίες από την αγορά αλλά και να “χτίζουμε” εμπειρία την οποία καθημερινά εφαρμόζουμε στα προϊόντα μας βελτιώνοντας το σχεδιασμό, τις αποδόσεις αλλά και την πρακτικότητά τους. Η παρακολούθηση των ισχυόντων, αλλά και μελλοντικών προδιαγραφών ανά τον κόσμο, η συνεργασία με μεγάλα αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία παγκοσμίως, η μελέτη του ανταγωνισμού διεθνώς, αλλά και η παρουσία μας σε όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις, είναι επίσης μια από τις κυριότερες πηγές πληροφόρησής μας, δίνοντάς μας ιδέες και υλικό πάνω στο οποίο δουλεύουμε και δημιουργούμε τα προϊόντα του μέλλοντος.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του τμήματος και τι εξοπλισμό διαθέτει;

Η διεύθυνση R&D της ALUMIL ασχολείται με τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων συστημάτων αλουμινίου για αρχιτεκτονικές εφαρμογές, είτε αυτές αφορούν κουφώματα ανοιγόμενα και συρόμενα, είτε υαλοπετάσματα, είτε ειδικά συστήματα και εφαρμογές για ειδικές περιπτώσεις έργων. Είμαστε πάντα δίπλα στον αρχιτέκτονα και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μαζί του τις νέες τάσεις της αγοράς με νέα καινοτόμα προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιημένης ποιότητας.

Σκοπός μας είναι η από του μηδενός ανάπτυξη των νέων συστημάτων, η σχεδίαση και παραγωγή των προφίλ αλουμινίου που χρειάζονται για κάθε εφαρμογή, καθώς και η αναλυτική τρισδιάστατη σχεδίαση όλων των εξαρτημάτων και μηχανισμών που είναι απαραίτητα κάθε φορά για τα νέα μας συστήματα. Όλα αυτά γίνονται μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων δισδιάστατης και τρισδιάστατης σχεδίασης, ενώ παράλληλα μελετώνται και όλες οι μηχανικές καταπονήσεις των εξαρτημάτων αυτών, με σκοπό το βέλτιστο σχεδιασμό τους. Κάθε νέος σχεδιασμός συστήματος ή εξαρτήματος προϋποθέτει δοκιμή και έλεγχο λειτουργίας του κάθε μέρους της συνολικής σχεδιαζόμενης κατασκευής.

Για αυτόν το λόγο, το τμήμα μας διαθέτει ειδικό εξοπλισμό προελέγχου και δοκιμών των διαφόρων μερών των αρχιτεκτονικών συστημάτων που σχεδιάζουμε, όπως π.χ τα φορεία κύλισης, τα ελαστικά παρεμβύσματα, τα διάφορα πλαστικά εξαρτήματα, οι γωνίες και σύνδεσμοι αλουμινίου των κουφωμάτων, οι σύνδεσμοι και τα στηρίγματα των υαλοπετασμάτων, αλλά και οι συναρμογές των προφίλ αλουμινίου μεταξύ τους. Από τα πιο σημαντικά μηχανήματα που διαθέτουμε, είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μας, με τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε πρωτότυπα εξαρτήματα, πριν προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή αυτών. Η πρωτότυπη παραγωγή τους διασφαλίζει την απολύτως ορθή σχεδιαστική τους επάρκεια και ελαχιστοποιεί το περιθώριο λάθους στο τελικό προϊόν.

To όραμα της ALUMIL είναι να επενδύει στη γνώση. Ποιοι είναι οι σκοποί και οι στόχοι του δυναμικού και πρωτοποριακού κέντρου έρευνας και ανάπτυξης;

Το επιστημονικό μας αντικείμενο είναι απολύτως εξειδικευμένο και αυτό καθιστά την εκπαίδευση των στελεχών που απαρτίζουν το τμήμα μας, άκρως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να παράγουμε ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα. Η κατανόηση του τρόπου παραγωγής και σχεδιασμού των προϊόντων μας δεν είναι εύκολη υπόθεση, από τη στιγμή που θέλεις να καινοτομείς και όχι να αντιγράφεις. Τα συστήματα αλουμινίου, που σχεδιάζουμε και παράγουμε, αποτελούνται από διάφορα υλικά, όπως αλουμίνιο, ειδικά πλαστικά, ανοξείδωτο χάλυβα, EPDM, ειδικά αφρώδη θερμομονωτικά υλικά, κ.λπ. Όπως καθίσταται σαφές, ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί, αλλά και η έρευνα για νέα υλικά με σκοπό τη δημιουργία συστημάτων υψηλών αποδόσεων αποτελεί ένα δύσκολο, αλλά συνάμα άκρως ενδιαφέροντα γρίφο προς επίλυση από μεριάς μας.

Ειδικά η ανάπτυξη νέων υλικών (ανθρακονήματα, πυρίμαχα σύνθετα υλικά, μονωτικά νανοτεχνολογίας κ.ά.), που είναι η νέα στρατηγική ανάπτυξης της ALUMIL, αλλάζει δραματικά τις προκλήσεις του τμήματος R&D.

Η εξέλιξη του κλάδου μας είναι πραγματικά ταχύτατη και η μόνη διέξοδος είναι η επένδυση στη γνώση και η συνεχής βελτίωση των υλικών που χρησιμοποιούμε αλλά και των μεθόδων παραγωγής μας.

Στόχος μας πάντα είναι η δημιουργία πρωτοποριακών συστημάτων, τόσο από άποψη αισθητικής, όσο και από άποψη λειτουργικότητας, αποδόσεων και ασφάλειας. Όλα αυτά πάντα με γνώμονα τις αγορές στις οποίες η ALUMIL στοχεύει και με σκοπό τη μέγιστη ικανοποίηση του τελικού πελάτη, αλλά και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ALUMIL στο διεθνές στερέωμα.

Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην έρευνα για την εύρεση καινοτομιών σε Ελλάδα και εξωτερικό για το λόγο αυτό κατατάσσεται στις κορυφαίες βιομηχανίες. Μιλήστε μας για τις μεθόδους και τις εφαρμογές καινοτομιών.

Μια από τις βασικές δραστηριότητες του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι οι κατοχυρώσεις βιομηχανικών σχεδίων και ευρεσιτεχνιών.

Η ALUMIL έχει στην κατοχή της αρκετές δεκάδες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε όλον τον κόσμο, κάτι που μας χαρακτηρίζει ως εταιρεία ακόμα και από τα αρχικά μας βήματα δεκαετίες πίσω στο χρόνο. Πάντα μας ενδιέφερε να σχεδιάζουμε πρωτοποριακές λύσεις και να τις κατοχυρώνουμε, καθώς αυτή είναι η κληρονομιά μας και ο επιστημονικός πλούτος της ALUMIL. Ιδέες, ειδικές λύσεις και ειδικά «έξυπνα» εξαρτήματα, καινοτόμοι μέθοδοι λειτουργίας και εφαρμογές των συστημάτων μας, συγκαταλέγονται στη μεγάλη ποικιλία ευρεσιτεχνιών που η ALUMIL έχει στην κατοχή της.
Η εταιρεία μας διατηρεί στενές επαφές με τα ινστιτούτα κατοχυρώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και είμαστε πάντα παρόντες στις εξελίξεις γύρω από τον χώρο των βιομηχανικών κατοχυρώσεων. Τα στελέχη του τμήματός μας έχουν την απαραίτητη γνώση και εκπαίδευση πάνω στη σύνταξη ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας καθώς τα κείμενα αυτά γράφονται με ειδικό τρόπο και σύνταξη έτσι ώστε ο εφευρέτης να καταφέρνει να διασφαλίζει από όλες τις πλευρές την εφεύρεσή του.

Τα συστήματα αλουμινίου της ALUMIL είναι ποιοτικές επιλογές ζωής, πείτε μας λίγα λόγια για τον ποιοτικό έλεγχο και τις δοκιμές που γίνονται.

Κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει πρώτα να σέβεται τον πελάτη της. Στην ALUMIL μεγαλώσαμε σεβόμενοι τους πελάτες μας, χωρίς να τους παραπλανούμε και να υποτιμούμε τη νοημοσύνη τους. Για αυτόν το λόγο δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αρχιτεκτονικών συστημάτων που σχεδιάζουμε.

Οι δοκιμές είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την ALUMIL.

Τόσο για τα κουφώματα όσο και για τα εξαρτήματα, διαθέτουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο δοκιμών, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον επίσημο κοινοποιημένο φορέα πιστοποιήσεων IFT Rosenheim.

Είμαστε λοιπόν σε θέση να πραγματοποιούμε ελέγχους και στη συνέχεια επίσημες πιστοποιήσεις των συστημάτων μας όσον αφορά στις αποδόσεις τους σε αεροστεγανότητα, υδατοστεγανότητα, αντοχή σε ανεμοπίεση, έλεγχο λειτουργίας, αντοχή σε κρούσεις, θερμομόνωση, αντιδιάρρηξη, κ.λπ.

Όλα αυτά γίνονται όχι μόνο για το αυτονόητο, δηλαδή την εισαγωγή ενός πλήρως δοκιμασμένου συστήματος στην αγορά, αλλά διότι πλέον οι προδιαγραφές των οικοδομικών έργων, ειδικά στο εξωτερικό, έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικές, με αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση, πετυχαίνοντας πάντα τις μέγιστες δυνατές κλάσεις αποδόσεων στα νέα μας συστήματα αλλά και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις αποδόσεις των υπαρχόντων συστημάτων μας που ήδη κυκλοφορούν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της δραστηριοποίησής μας σε διάφορες διεθνείς αγορές, είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να δοκιμάζουμε και να πιστοποιούμε τα συστήματά μας σε διάφορα πρότυπα χωρών (εκτός των ευρωπαϊκών προτύπων) κάτι που αυξάνει κατακόρυφα και το χρόνο αλλά και το κόστος επένδυσης που η ALUMIL καλείται να δαπανήσει, προκειμένου να διατηρηθεί στην κορυφή των εταιρειών, που θέλουν να αποκαλούνται καινοτόμες και πρωτοπόρες.

Απάντηση