Επιχειρηματικό Φόρουμ: Στην πορεία για την ανάπτυξη

Προτάσεις χρηματοδότησης για εξοικονόμηση ενέργειας και νέα έργα, Ζωτικά θέματα ενέργειας, κατασκευών και μεταφορών, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων, τεχνογνωσίας, θέσεων εργασίας, αγροτικής οικονομίας και καθημερινότητας θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του διήμερου επιχειρηματικού φόρουμ με θέμα: «ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΩΡΙΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ».

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι θα υπάρξουν από τις τράπεζες, τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και τους επιχειρηματικούς φορείς, τοποθετήσεις σχετικά με την παραπέρα χρηματοδότηση του ευρύτερου τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, που βρίσκεται στην άμεση επιχειρηματική και οικονομική επικαιρότητα, όπως επίσης και νέων έργων.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και της επενδυτικής έκδοσης Α-ENERGY με την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, την υποστήριξη της ΕΕ (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα) και της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, τη συμμετοχή καθ’ ύλην αρμόδιων εκπροσώπων των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, του ΙNVEST IN GREECE, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΤΑ, του ΚΑΠΕ και του συνόλου των επιχειρηματικών φορέων που εμπλέκονται στη θεματολογία του.

Η πρώτη μέρα του φόρουμ, επικεντρώνεται στον τομέα διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στα επαγγελματικά κτίρια (ιδιωτικά και δημόσια), στα νοσοκομεία, στα ξενοδοχεία, στους δρόμους, στα αθλητικά κέντρα, στη βιομηχανία και ασφαλώς στις μεταφορές. Ήδη, στο συγκεκριμένο τομέα, δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις από τον ευρύτερο τομέα των κατασκευών, καθώς επίσης βιομηχανίες και προμηθευτές υλικών και το καλό ερώτημα, είναι, πώς θα ξεπεραστούν νομικά και χρηματοδοτικά εμπόδια ώστε να υλοποιηθούν περισσότερα και μεγαλύτερα έργα, αναθερμαίνοντας την αγορά.

10 συν 1 επίκαιρα χρηματοδοτικά και θεσμικά ερωτήματα

Ανάμεσα στα επίκαιρα ερωτήματα στα οποία θα δοθούν απαντήσεις και ενημέρωση είναι:

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» και ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα προγράμματα σε αυτήν την κατεύθυνση;

Ποιους τρόπους και μέσα επιλέγουν αυτήν την περίοδο οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν άμεσα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στον ιδιωτικό τομέα και στους δήμους;

Ποια είναι τα έργα προτεραιότητας που προσφέρονται για άμεση χρηματοδότηση και ποιες οι νομικές προϋποθέσεις που θα τη διευκολύνουν;

Με ποιο τρόπο θα αναβαθμισθούν ενεργειακά τα ελληνικά δημόσια κτίρια στο πλαίσιο της αντίστοιχης κοινοτικής υποχρέωσης;

Ποια είναι αυτά τα κτίρια, ποιες είναι οι πιο κατάλληλες συμβάσεις, για έργα ενεργειακής αναβάθμισης ευρείας κλίμακας και τι κονδύλια θα διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ;

Ποιες είναι οι ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας που υπάρχουν στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, των επαγγελματικών κτιρίων, της βιομηχανίας;

Με ποιες μεθόδους καταμέτρησης και τι τεχνολογίες θα καλυφθούν;

Τι προτείνει ο κατασκευαστικός κλάδος και οι αναδυόμενες εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών;

Ποια είναι τα πιλοτικά έργα στον τομέα της εξοικονόμησης;

Πως θα έχουμε φθηνότερες και καθαρότερες μεταφορές χρησιμοποιώντας εναλλακτικά καύσιμα;

Ποια η προοπτική των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου και υγραερίου για την κίνηση των οχημάτων, ποιο είναι το πλάνο της ΔΕΠΑ και των άλλων παρόχων εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα;

«Ώριμα έργα» και στροφή επενδυτών σε νέους τομείς

Η δεύτερη μέρα του φόρουμ, επικεντρώνεται σε κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κατασκευαστικά έργα που θα παρουσιαστούν, είναι, η επέκταση του μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, η επέκταση της γραμμής 3 του τραμ προς Πειραιά, η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, κα.

Ανάμεσα στα ώριμα ενεργειακά έργα, είναι, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών» και η επέκταση εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, έργα αναβάθμισης αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα προγραμματισμένα έργα βιομάζας στην Ελλάδα (των ομίλων EΛΠΕ και Kavala Oil, Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας, Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας κα) και τα έργα αποβλήτων της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικά για τις επενδύσεις βιομάζας, σημειώνεται, ότι είναι ένας νέος τομέας στον οποίο στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον μεγάλων αλλά και μικρότερων επενδυτών. Όπου έχουν υλοποιηθεί στην Ευρώπη, οι επενδύσεις βιομάζας, δημιούργησαν προϋποθέσεις για μεγαλύτερο αγροτικό εισόδημα, αποκέντρωση, χαμηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Σε ότι αφορά τα απόβλητα, μετά από έναν εντυπωσιακά μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, τα πρώτα έργα αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο και για τα υπόλοιπα, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί τρέχουν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εκπνέουν.

Τι χώρο θα καταλάβουν στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό αλλά και συνολικότερα στον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας, οι προαναφερθέντες τομείς, είναι ένα ερώτημα στο οποίο το φόρουμ θα επιχειρήσει επίσης να δώσει τις πρώτες απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση σε μια περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία το βάρος της ανάπτυξης πέφτει κυρίως στον λαβωμένο από την εξαετή ύφεση και τα σκληρά φορολογικά μέτρα ιδιωτικό τομέα, η ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρο πεδίο για την σωστή επιχειρηματική και επενδυτική επιλογή, παίρνει άλλες διαστάσεις.

Συμμετέχοντες φορείς

Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς φορείς που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ, περιλαμβάνονται η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και άλλες εργοληπτικές οργανώσεις, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙΠ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης (ΠΣΕΜ), η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (Ε.Σ.Σ.Η.Θ.), Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), εταιρείες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν κατά το μοντέλο των παραδοσιακών Esco, σημαντικοί οργανισμοί και μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού και κατασκευαστικού χώρου, όπως επίσης και του τομέα των μεταφορών, βιομηχανίες, προμηθευτές εξοπλισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων ΑΠΕ κ.α.

Χορηγοί

Ανάμεσα στους χορηγούς του συνεδρίου περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ, η ΠΕΤΑ Α.Ε (Επιμόρφωση, Τοπική Ανάπτυξης Α.Ε), ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ ανάμεσα στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται ο ΣΑΤΕ, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, η 3D Engineering and Consultancy, η Green Value Associates και άλλες εταιρείες. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η FΜ Voice, η Β2Green, τα περιοδικά PROFIL Energy, Aluminium, το site www.profilnet.gr και άλλα ενημερωτικά μέσα, o ΠΑΣΙΔΥΠ και άλλοι φορείς, όπως επίσης η Action Global Communications.

Αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (κκ. Ειρήνη Κοκκινέλη, Μαρκέλλα Ρόζη: 210 6912183, 210 6912505, fax: 210 6996205, e-mail: argohellas@otenet.gr info@a-energy.gr.) ή/και στην ιστοσελίδα www.a-energy.gr)

Για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στη συντονίστρια του προγράμματος, δημοσιογράφο κ. Άντα Σεϊμανίδη (ada.seimanidi@gmail.com)

Απάντηση