Επενδύσεις στην Ευρώπη και ανάπτυξη σε Ασία και Αμερική βλέπει η Sunlight

Σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και άνοιγμα σε νέες αγορές επενδύει το 2015 η διοίκηση της ελληνικής επιχείρησης Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αναζητώντας διεξόδους διείσδυσης σε χώρες όπως η Αφρική, η Ν.Α. Ασία, η Αυστραλία και η Αμερική.
«Το 2014 αποτέλεσε μία χρονιά δυναμικών επιδόσεων, καθώς πετύχαμε να αυξήσουμε σημαντικά τα οικονομικά μας μεγέθη και να διευρύνουμε περαιτέρω τη διεθνή μας παρουσία», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Β. Μπίλλης, τονίζοντας πως «Με όραμα να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία στη διεθνή αγορά, το 2015 επενδύουμε σε ένα στρατηγικό πλάνο που θα ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή αγορά και παράλληλα θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αγορών στην Αφρική, στη Ν.Α. Ασία, στην Αυστραλία και στην Αμερική».
Με το 90% του ετήσιου κύκλου εργασιών της να πραγματοποιείται από τις δραστηριότητες στις αγορές του εξωτερικού, η επιχείρηση εμφάνισε ικανοποιητική πορεία το 2014 όσον αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα, ενώ καθοριστική υπήρξε η έναρξη λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας Sunlight Recycling. Ειδικότερα, η εταιρεία πέτυχε αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ έναντι 95 εκατ. ευρώ το 2013.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν στα 10,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η εταιρεία αύξησε κατά 28% την ποσότητα των παραγόμενων βιομηχανικών μπαταριών, ενώ ενίσχυσε τις πωλήσεις της σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες (βιομηχανικές μπαταρίες έλξης και εφεδρικής χρήσης, αμυντικές μπαταρίες, καταναλωτικές μπαταρίες).
Μέσω στρατηγικής επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ, η θυγατρική εταιρεία Sunlight Recycling αποτελεί την πλέον σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη, έχοντας δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως και πολλαπλασιαστικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η νέα εργοστασιακή μονάδα, βρίσκεται σε έκταση 42 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και αποτελεί επιχειρηματική εξέλιξη της Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, παράγοντας αξία για την εταιρεία και την εγχώρια οικονομία, δημιουργώντας 50 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μειώνει την εκροή συναλλάγματος από τη χώρα κατά 40 εκατ. ευρώ. Μέσα από τη νέα μονάδα επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου, η ανακύκλωση τους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντική αξιοποίηση τους από την Συστήματα Sunlight για την παραγωγή νέων μπαταριών στην Ελλάδα.
Για την υλοποίηση της νέας μονάδας η Sunlight Recycling, σύναψε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Engitec, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή ανακυκλωτηρίων ?ολύβδου. Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει ασυναγώνιστη ποιότητα τόσο στο σχεδιασμό της μονάδας και στην κατασκευή του εξοπλισμού, όσο και στις ανακτώ?ενες ύλες. Χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία αιχ?ής έχει διαμορφωθεί κατάλληλα η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, διασφαλίζοντας κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις.
Η επένδυση της Sunlight, στον τομέα της ανακύκλωσης, συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των καθορισμένων περιβαλλοντικών στόχων της Ελλάδας κι ενδυναμώνει την εγχώρια προστιθέμενη αξία, προάγοντας την εξωστρέφεια της χώρας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέσα από τη λειτουργία της νέας μονάδας, ενισχύεται η περιοχή της Κομοτηνής που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από ραγδαία αποβιομηχάνιση. Ενδεικτικά μέχρι το 2001 λειτουργούσαν στην περιοχή περίπου 100 εργοστάσια, ενώ σήμερα λειτουργούν λιγότερες από δέκα βιομηχανικές μονάδες.
Διεθνής διάκριση
Πρόσφατα, η Συστήματα Sunlight αποτέλεσε έναν εκ των τεσσάρων προμηθευτών που βραβεύθηκαν από τον αμερικάνικο κολοσσό NACCO Material Handling Group (NMHG), στο πλαίσιο των φετινών «Europe Supplier Awards», ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερους από 800 προμηθευτές από όλο τον κόσμο λαμβάνοντας το βραβείο «Above and Beyond».
Εφαρμόζοντας μία αμιγώς πελατοκεντρική στρατηγική, η Sunlight σε λιγότερο από τρία χρόνια αναδείχθηκε σε στρατηγικό συνεργάτη, καθώς κατάφερε όχι μόνο να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες, αλλά να ξεπεράσει τις προσδοκίες ενός ομίλου του μεγέθους του NMHG, αποδεικνύοντας τη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν. Αναλυτικότερα, η εταιρεία χάρη στην άμεση υποστήριξη που προσφέρει, στην απρόσκοπτη προσήλωση για την προσφορά των πλέον ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων, στην ευελιξία, αλλά και στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων που καλύπτουν κάθε αναδυόμενη ανάγκη, συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση του μεριδίου αγοράς και στην περαιτέρω ενδυνάμωση του NMHG.
Success story
Διατηρώντας την έδρα και την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα, η επιχείρηση έχει αυτόνομη παρουσία σε εννέα χώρες.
Μέσω του διαρκώς αναπτυσσόμενου δικτύου συνεργατών και εμπορικών αντιπροσώπων, υποστηρίζει ένα ενεργό πελατολόγιο σε 100 χώρες.
Το 90% του ετήσιου κύκλου εργασιών της πραγματοποιείται από τις δραστηριότητες στις αγορές του εξωτερικού.
To 1991 εξαγοράζεται η βιομηχανική μονάδα στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, από την εταιρεία «Γερμανός ΑΒΕΕ»
Το 2006 γίνεται η απόσχιση του βιομηχανικού κλάδου από τη «Γερμανός ΑΒΕΕ» και η ίδρυση της εταιρείας «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ».
• H θυγατρική εταιρεία Sunlight Recycling, συνολικής επένδυσης 31 εκατ. ευρώ, αποτελεί την πλέον σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη

Απάντηση