Ενέργεια από φωτοβολταϊκά σε 400 εκατ. Ινδούς χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο

Print Friendly, PDF & Email

Ηλεκτρική ενέργεια σε 400 εκατομμύρια Ινδούς που δεν έχουν πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού θέλει να φέρει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μοντί. Πώς; Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

“Εξετάζουμε την ηλιακή ενέργεια ως δυνατότητα να αναμορφώσουμε εκ βάθρων τον τρόπο που σχεδιάζουμε τον ενεργειακό κλάδο” δήλωσε ο επικεφαλής Ενέργειας του κόμματος του Μοντί, Ναρέντρα Τανέτζα. Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει προϊστορία στην ηλιακή ενέργεια καθώς θέσπισε τα πρώτα κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας ως κυβερνήτης της Πολιτείας Γκουτζαράτ, της δυτικής Ινδίας, το 2009.

Στόχος είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ να επιτρέψουν σε κάθε νοικοκυριό να ηλεκτροδοτήσει δύο λαμπτήρες, μια ηλιακή κουζίνα και μια τηλεόραση ως το 2019. Μπορεί να ακούγεται λίγο, αλλά αποτελεί τεράστιο βήμα για ανθρώπους που δεν έχουν καν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ρυπογόνο κηροζίνη και βιομάζα για φωτισμό και μαγείρεμα αντίστοιχα. Άλλωστε η Ινδία φιλοξενεί τις περισσότερες πόλεις στην πρώτη δεκάδα με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο. Η Ινδία είναι μια χώρα με πολύ υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας καθ’ όλο το έτος με αποτέλεσμα η ηλιακή ενέργεια να θεωρείται ως άριστη επιλογή για το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Απάντηση