Δωρεάν εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών στη Ρόδο από τη Greenpeace

Η Greenpeace απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε οικογένειες στη Ρόδο για να εγκαταστήσει –δωρεάν– φωτοβολταϊκά συστήματα στις κατοικίες τους.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα, η Greenpeace με χιλιάδες υποστηρικτές της έρχονται να δείξουν στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ το δρόμο για μία πιο σύγχρονη, δίκαιη και αποδοτική οικονομία. Μία οικονομία που αξιοποιεί τον σημαντικότερο εθνικό μας πόρο: τον ήλιο.
Η Greenpeace στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘Solarize Greece’ θα τοποθετήσει τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering).
«Λίγο πριν την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου και ενώ σημαντικό μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε αναβρασμό, νοιώθουμε πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να προωθήσουμε θετικές λύσεις που στηρίζουν την ελληνική κοινωνία και την οικονομία»,
τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση δεν γίνεται μονίμως να κερδίζουν οι λίγοι, όπως η βιομηχανία, και να πληρώνουν οι πολλοί. Έστω και την ύστατη ώρα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τα νοικοκυριά, ειδικά τα πιο αδύναμα, και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ένα επιθετικό πρόγραμμα επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια»,
συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:
Να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσει η μετάβαση της Ελλάδας στην ηλιακή οικονομία
Να αξιοποιήσει υφιστάμενους πόρους και να δημιουργήσει οικονομικά εργαλεία που θα υπηρετήσουν αυτή τη μετάβαση
Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ:
Να υιοθετήσει νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιθετική ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ενεργειακών υπηρεσιών και την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Όσες οικογένειες ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις (δείτε παρακάτω), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση gpgreece@greenpeace.org, στέλνοντας email με τίτλο: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος από οικογένεια στη Ρόδο»
Γιατί στη Ρόδο;
Στη Ρόδο, ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ, (σημερινού) κόστους 180 εκατ. €. Η τεχνολογία και το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την ‘επένδυση’ ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και αποθήκευση ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής. Δυστυχώς, ΔΕΗ και κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο -και αναξιοποίητο- πόρο της χώρας.

Απάντηση