Διεθνής διάκριση για φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου για έρευνα στα φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Βραβείο Καλύτερης Δημοσίευσης (Best Student Paper Award) έλαβε ο διδακτορικός φοιτητής Αλέξανδρος Φοινικαρίδης της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» και του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Π.Κ.), στο μεγαλύτερο συνέδριο για τα Φωτοβολταϊκά (ΦΒ), παγκοσμίως.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 42nd IEEE Photovoltaic Specialists Conference (PVSC), το οποίο διεξήχθη στις 14–19 Ιουνίου 2015, στη Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α.
Ανάμεσα σε περισσότερες από 1.500 δημοσιεύσεις σε 11 τεχνικούς τομείς, η δημοσίευση με τίτλο “Estimation of Annual Performance Loss Rates of Grid-Connected Photovoltaic Systems Using Time Series Analysis and Validation through Indoor Testing at Standard Test Conditions” από τους, Αλέξανδρο Φοινικαρίδη, Γιώργο Μακρίδη και Γεώργιο Η. Γεωργίου κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Δημοσίευσης στον τομέα της Μοντελοποίησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (System Performance Modelling). Ο νικητής του βραβείου επιλέχθηκε με βάση την τεχνική συνεισφορά της εργασίας στο πεδίο της έρευνας, την ποιότητα της προφορικής παρουσίασης και το ρόλο της έρευνας του φοιτητή στον ευρύτερο τεχνικό τομέα.
Η βραβευμένη δημοσίευση παρουσιάζει και επικυρώνει τη μέθοδο της ανάλυσης χρονοσειρών που αναπτύχθηκε από τους συγγραφείς της δημοσίευσης στο Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ακριβή εκτίμηση του χρονιαίου ρυθμού υποβάθμισης ΦΒ συστημάτων διασυνδεδεμένων στο δίκτυο, χρησιμοποιώντας πραγματικές μετρήσεις από τη λειτουργία των συστημάτων.
Το εν λόγω διεθνές βραβείο αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης απόδειξης ότι η έρευνα που διεξάγεται για την υποβάθμιση των ΦΒ στο Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί έρευνα αιχμής με σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία των ΦΒ.
Το επόμενο βήμα για την ομάδα του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας είναι η εκμετάλλευση του δυναμικού που δημιουργήθηκε από τη διεθνή αναγνώριση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για σύναψη περαιτέρω συνεργασιών με τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, με σκοπό να εκθέσει την έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να δημιουργήσει ευκαιρίες για χρηματοδότηση και ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας για περισσότερους φοιτητές με τη συμμετοχή σε διεθνείς ομάδες εργασίας.

Απάντηση