Διεθνές πρότυπο η περίπτωση ΑΠΕ της Δανίας

Διεθνώς case study αποτέλεσε το φαινόμενο της Δανίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν επέτρεψαν στη βορειοευρωπαϊκή χώρα όχι μόνο να καλύψει τις ηλεκτροδοτικές της ανάγκες με αιολική ενέργεια, αλλά και να πωλήσει πλεόνασμα ενέργειας στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Ιουνίου η Δανία κάλυψε το 116% των ενεργειακών της αναγκών από ανεμογεννήτριες, ενώ από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν και η ζήτηση μειώθηκε, το ποσοστό αυξήθηκε σε 140%.
Οι διασυνδέσεις της Δανίας με τις γειτονικές της χώρες επέτρεψαν την πώληση του 80% του πλεονάσματος στη Γερμανία και τη Νορβηγία, όπου αποθηκεύτηκε σε συστήματα αντλησιοταμίευσης. Το υπόλοιπο 20% κατέληξε στη Σουηδία.
Το παράδειγμα της Δανίας «δείχνει ότι ένας κόσμος ηλεκτροδοτούμενος εξολοκλήρου από ΑΠΕ δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Όλιβερ Τζόι. Η αιολική ενέργεια και οι ΑΠΕ γενικά μπορούν να αποτελέσουν λύση για την απομάκρυνση από τον άνθρακα, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια στις ώρες αιχμής.
Τα εντυπωσιακά νούμερα εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου ΔΕΔΔΗΕ Δανίας, όπου καταγράφεται ανά λεπτό η διείσδυση των ΑΠΕ στο εθνικό δίκτυο. Η ιστοσελίδα δείχνει ότι στις ώρες αιχμής τα αιολικά της Δανίας δεν λειτουργούσαν στο μέγιστο της ισχύος τους των 4,8 Γιγαβάτ.
Η ταχεία αύξηση στην εγκατεστημένη αιολική ισχύ σημαίνει ότι η Δανία θα μπορεί να πετύχει τον στόχο της κάλυψης του 50% των ενεργειακών της αναγκών νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το 2020.
Η επίτευξη τέτοιων επιδόσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα προϋποθέτει την αναβάθμιση των γηρασμένων υποδομών στα δίκτυα μεταφοράς, το άνοιγμα των ενεργειακών συνόρων και την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και των διεθνών αγορών ενέργειας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί της αγοράς.
Πράσινη ενέργεια
Η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2014, επιτρέποντας στην οικονομία να αναπτυχθεί χωρίς την αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Πολιτικής Ανανεώσιμης Ενέργειας 21 (REN21), η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα που τέθηκαν από χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Σε όλο τον κόσμο 164 χώρες έχουν πλέον σε εφαρμογή πολιτικές για την πράσινη ενέργεια, είκοσι παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η παραγωγική ικανότητα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική, αυξήθηκε κατά 8,5% το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του REN21, αυτή η αύξηση επέτρεψε στις εκπομπές άνθρακα να παραμείνουν στα επίπεδα του 2013, παρά την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,5% και την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήταν υπεύθυνες για σχεδόν το 28% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2014, καλύπτοντας το 23% της ζήτησης ηλεκτρισμού, αναφέρει η έκθεση. Οι επενδύσεις πράσινης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν κατά 36% το 2014, φθάνοντας τα 131 δισ. δολάρια και πλησιάζοντας πιο κοντά από ποτέ τις επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ανήλθαν στα 139 δισ.

Απάντηση