Δια χειρός Καλατράβα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

Σε σχέδια του Σαντιάγκο Καλατράβα και με έμπνευση από το Βυζάντιο και την Ανατολή, όπως ο ίδιος ο ισπανός αρχιτέκτονας λέει, θα κτιστεί η καινούρια ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη θέση εκείνης που καταστράφηκε όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια της νέας εκκλησίας. Στις μακέτες του διάσημου ισπανού αρχιτέκτονα, απεικονίζεται κτίριο που αντλεί στοιχεία από δύο σπουδαίες εκκλησίες της Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος. Και οι δύο χρονολογούνται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, χρησιμοποιήθηκαν ως τζαμιά και τελικά έγιναν μουσεία.

Η καινούργια εκκλησία, όπως αναφέρεται, δεν θα έχει καμία σχέση με τον παλιό ταπεινό ναό. Θα κοστίσει 20 εκατ. δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. «Παρόλο που η οικουμενική προέλευση πιθανόν αντανακλά την εκπεφρασμένη επιθυμία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να δημιουργήσει ένα μέρος, όπου όλοι οι επισκέπτες θα νοιώθουν ευπρόσδεκτοι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο διαφωνιών για τον ρόλο της θρησκείας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Το 2010, τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η έντονη διαφωνία για την πρόταση να χτιστεί εκεί κοντά κέντρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας και τέμενος», επισημαίνουν οι New York Times. «Εάν μου επιτρέπεται να παραθέσω τα λόγια του Ιησού “Ο οίκος μου θα αποκαλείται οίκος προσευχής για όλους τους ανθρώπους”», δήλωσε ο πάτερ Μαρκ Άρεϊ, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. «Θα είναι ανοιχτός σε όλους: στον πιστό, τον μη πιστό, τον Χριστιανό Ορθόδοξο, τον άθεο. Όποιος και αν είσαι, μπορείς να έρθεις σε αυτό τον χώρο και να βρεις παρηγοριά», τόνισε.

Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, που ελέγχει το χτίσιμο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου θα νοικιάσει το μέρος όπου θα χτιστεί η εκκλησία στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για 99 χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Αρχιεπισκοπή παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της σε χώρο στην οδό Τσένταρ, για να διευκολύνει τα σχέδια της Λιμενικής Αρχής.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, που ανεγείρεται στο Σημείο Μηδέν του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, θα λειτουργεί ως Εθνικό Ιερό Προσκύνημα, το οποίο θα αποτελεί ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι «αυτός ο ναός δεν θα είναι απλώς ιερό προσκύνημα εθνικής εμβέλειας, αλλά διεθνούς εμβέλειας. Θα είναι σύμβολο της θέλησης των ανθρώπων για ανοικοδόμηση και ανάσταση, από τις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ναός θα αποτελεί ένα καταφύγιο για ν’ ανάβουν ένα κερί όλοι οι επισκέπτες για τα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου, ένα Ελληνορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα σε χώρο εξαγιασμένο και ιερό».

[images cols=”three” lightbox=”true”] [image link=”6299″ image=”6299″] [image link=”6300″ image=”6300″] [image link=”6301″ image=”6301″] [/images]

Απάντηση