Διαφανής συλλέκτης ηλιακής ενέργειας

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «διαφανούς ηλιακού συγκεντρωτή», ο οποίος θα μπορούσε να μετατρέψει τα παράθυρα και τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων σε… γεννήτριες ηλιακής ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει μια μέρα στην κατασκευή ολόκληρων ουρανοξυστών, ικανών να παράγουν ηλιακή ενέργεια, χωρίς να «μπλοκάρουν» το φως ή να καταστρέφουν τη θέα των γειτόνων τους. Το υλικό που κατασκεύασαν οι νεαροί επιστήμονες, απορροφά το φως στο αόρατο φάσμα (υπεριώδες και εγγύς υπέρυθρο) και το εκπέμπει εκ νέου στο υπέρυθρο. Το υπέρυθρο φως διοχετεύεται στη συνέχεια στην άκρη της διαυγούς επιφάνειας, όπου λεπτές λωρίδες από φωτοβολταϊκά κύτταρα παράγουν την ενέργεια. Επειδή δεν μπορούμε να δούμε το υπέρυθρο ή υπεριώδες φως, το υλικό παραμένει διαφανές ακόμη κι όταν συγκεντρώνει το φως του ήλιου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζονται φωταυγείς ηλιακοί συγκεντρωτές, ωστόσο αυτοί που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν εξέπεμπαν φως στο ορατό φάσμα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σαν… βιτρώ. Η νέα τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, αναφέρει δημοσίευμα της Huffington Post.

Οι ερευνητές λένε ότι η απόδοση της ηλιακής μετατροπής είναι περίπου 1%. Ιδανικά, αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από 5%. Οι ερευνητές σημειώνουν, ότι η υψηλότερη απόδοση μετατροπής που έχει επιτευχθεί με ένα μη-διαφανή, φωταυγή ηλιακό συμπυκνωτή είναι περίπου 7%. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε επιφάνειες συλλογής της ηλιακής ενέργειας, που κανείς δε θα γνωρίζει ότι υπάρχουν» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Richard Lunt. Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Advanced Optical Materials.

Πηγή: newsbeast.gr

Απάντηση