Διαφανές αλουμίνιο στις συσκευές μας. Είναι εδώ για το μέλλον;

«Τι έχουμε να δούμε ακόμα;». Μια φράση που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στο χώρο των smartphones. Όμως πραγματικά, τι έχουμε να δούμε ακόμα; Οθόνες με αναλύσεις που πριν μερικά χρόνια δεν πέρναγε καν από το μυαλό μας ότι θα βλέπαμε, επεξεργαστές με πυρήνες περισσότερους και από αυτούς των PCs, άπειρες λειτουργίες που μπορούμε να εκτελούμε καθημερινά με ένα απλό πάτημα της οθόνης. Τι άλλο μπορεί να έρθει δηλαδή; Well, τι θα λέγατε για λίγο… διαφανές αλουμίνιο;
Ναι, σωστά διαβάσατε, διαφανές αλουμίνιο. Τρελό έτσι; Κι όμως, το διαφανές αλουμίνιο είναι πραγματικότητα στις μέρες μας. Και το καλύτερο, όχι μόνο ένας τύπος του, αλλά τρεις. Όχι μόνο έχουμε κάτι αδιανόητο στη διάθεσή μας, αλλά έχουμε και τρεις τύπους για να επιλέξουμε.
Τεχνικά, αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ένα διαφανές κεραμικό υλικό. Το διαφανές αλουμίνιο είναι μια κρυσταλλική ουσία που παράγεται από κράματα αργιλικής σκόνης. Η βάση του concept είναι ότι αυτή η σκόνη είναι συμπιεσμένη και «ψημένη» σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Μετά από λίγη ώρα, το υλικό που παράγεται από την παραπάνω διαδικασία έχει κρυώσει, έχει γυαλιστεί και έχει πάρει την επιθυμητή μορφή. Το αποτέλεσμα είναι πεντακάθαρο και σε μερικές περιπτώσεις ικανό να σταματήσει σφαίρα διαμέτρου 50 χιλιοστών. Για όσους δεν είναι τόσο σχετικοί με τις εν λόγω σφαίρες, απλά να αναφέρουμε ότι έχουν μέγεθος περίπου ενός δαχτύλου και είναι ικανές να καταστρέψουν ένα ελαφρώς προστατευμένο όχημα από απόσταση 17 ποδοσφαιρικών γηπέδων.
Οι τρεις τύποι διαφανούς αλουμινίου που έχουμε στη διάθεσή μας είναι:
Οξυαζοτούχο αλουμίνιο, γνωστό και ως AlON
Αργιλικό μαγνήσιο, γνωστό και ως Spinel
Μονό κρυσταλλικό αλουμίνιο, γνωστό και ως… ζαφείρι
Και ναι, μιλάμε για το κρύσταλλο από ζαφείρι που όλοι έχετε στο μυαλό σας. Αυτό που φημολογούταν ότι θα χρησιμοποιούσε η Apple στo iPhone 6 και στη συνέχεια στο iPhone 6s. Τεχνικά, το κρύσταλλο από ζαφείρι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και είναι όντως διαφανές.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, παίρνουμε υλικά που κατασκευάζονται από μέταλλα και τα τοποθετούμε στις συσκευές μας. Ζούμε στην εποχή που, πραγματικά, χρησιμοποιούμε αλεξίσφαιρα υλικά στις συσκευές μας. Απλά σκεφτείτε το λίγο. Στο μέλλον είναι πιθανό να δούμε τις συσκευές μας να είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από κρύσταλλο ζαφειριού ή από spinel ή από κάτι ακόμη νεότερο. Καθώς μειώνεται το κόστος χρησιμοποίησης ενός τέτοιου υλικού, οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα, ώστε να έχουμε συσκευές πολύ πιο ανθεκτικές αλλά ίσως και διάφανες.
Κατά πόσο είναι κάτι τέτοιο πιθανό, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε από τώρα. Αλλά όπως είπα και στην αρχή, πόσες φορές είπαμε τα τελευταία χρόνια τη φράση «Τι άλλο θα δούμε»; Ίσως να δούμε κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Απάντηση