Γερμανία: Προωθεί φορολογικά κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα

smart car

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και διαφωνίες για το πως θα τονωθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει φορολογικά κίνητρα, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει καλά το θέμα.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος με τα σχέδια του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για μια έκπτωση μέχρι και 5.000 ευρώ. Πάντως ακόμη είναι ασαφές αν θα ακολουθηθούν και οι δύο προσεγγίσεις ή μόνο φοροελάφρυνση ή έκπτωση, τονίζει η πηγή στο διεθνές πρακτορείο.

«Οι εκπτώσεις στοιχίζουν δισεκατομμύρια και άρα είναι μετά βίας εφαρμόσιμες από άποψη προϋπολογισμού», τόνισε ο Πέτερ Ράμσαουερ, μέλος του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων. Αντίθετα, «το να εκπίπτει ένα μέρος της τιμής είναι ένα κίνητρο που έχει νόημα», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπαινίχθηκε τον περασμένο μήνα πως ενδέχεται να στηρίξει επιδοτήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτωνστους δρόμους της Γερμανίας μέχρι το 2020, παρότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει στην άκρη το πλεόνασμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για τους περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα πέρυσι.

Πάντως, τον περασμένο μήνα, η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει το μέτρο της επιδότησης, με στόχο να κυκλοφορούν ως το 2020 στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους περίπου 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα.

Μόλις 30.000 ηλεκτρικά οχήματα έχουν πουληθεί στη Γερμανία, ένα μικρό ομολογουμένως ποσοστό έναντι των 3 εκατ. οχημάτων που αγοράζονται το χρόνο, σε μια χώρα που ιστορικά στηρίζεται στην τεχνολογία diesel για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σημειωτέον, η γερμανική αγορά αντιπροσωπεύει σχεδόν το ¼ των συνολικών πωλήσεων οχημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Απάντηση