Γερμανία: Δεκαετίες μακριά από την πλήρη μετάβαση στις ΑΠΕ

Φ/Β στη Γερμανία

Το 2015 η Γερμανία πρόσθεσε την περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέσα σε ένα έτος στην ιστορία, με αποτέλεσμα το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος να φτάνει το 33%.Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να πραγματοποιεί κινήσεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτής, σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπως τη Δανία. Συνολικά, η Γερμανία πρόσθεσε 32 τεραβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυό της το 2015, με το προηγούμενο ρεκόρ, το 2012, να είναι μόλις 20 τεραβατώρες. Ενδεικτικά, η ίδια ποσότητα ενέργειας προστέθηκε συνολικά από το 1991 έως το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος Heinrich Böll.

Η ολική γερμανική παραγωγή ενέργειας άγγιξε τις 647 τεραβατώρες, με 50 εξ αυτών να εξάγονται σε άλλες χώρες, φτάνοντας το ποσοστό εξαγωγής της «αντιπάλου» Γαλλίας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλογούσαν στο 30% του συνόλου ενέργειας που παράχθηκε και το 33% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας μειώνεται κάθε χρόνο, χάρις στο σταδιακό κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων της χώρας.

Με τις ΑΠΕ να έχουν ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για το διάστημα 2010-2015, η Γερμανία θεωρητικά θα χρειαζόταν δύο δεκαετίες για να φτάσει τον στόχο της πλήρους μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο τα προβλήματα υποδομής δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και οι οικονομικές απαιτήσεις, οδήγησαν την κυβέρνηση το 2014 να θέσει για πρώτη φορά όριο στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.

Αυτό σημαίνει ότι ως το 2025 η Γερμανία θα έχει πλαφόν 45% στο μερίδιο των ΑΠΕ, με ευκταίο σενάριο το 80% ως το 2050, αν και θεωρητικά θα ήταν εφικτό το 100% ως το 2035, όπως αποκαλύπτει ο Κρεγκ Μόρις του περιβαλλοντικού ιδρύματος Heinrich Böll. Την πολιτική αυτή επιβεβαιώνει η επίσημη κυβερνητική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπει ότι οι προσθήκες βιοαερίου πρέπει να διατηρούνται κάτω από το ποσοστό αντικατάστασης, και άρα να συρρικνωθεί το ποσοστό τους.

Επίσης, οι μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται έξω από το σύστημα διαγωνισμών και η κυβέρνηση θα αφιερώσει σχεδόν όλο το περιθώριο ανάπτυξης στην αιολική βιομηχανία, και συγκεκριμένα αποκλειστικά στα μεγάλα παράκτια πάρκα, στα οποία επενδύουν οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί, και όχι σε κοινοτικά έργα μικρότερης κλίμακας.

Απάντηση