Βουλή: 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέα κουφώματα & κλιματισμό

Έργο ύψους 2.500.000 ευρώ – Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ. Η Βουλή παίρνει 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να αλλάξει κουφώματα και πορτοπαράθυρα και να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση.

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Βουλή από το ΕΣΠΑ προκειμένου να προχωρήσει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Την πρόσκληση υποβολής πρότασης έργου για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της Βουλής, υπέγραψε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και ανάγκη της χώρας. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τα θεσμικά εργαλεία του ΥΠΕΚΑ, όπως η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων και το σχετικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε με τις δράσεις, όπως το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και το Εξοικονομώ ΙΙ» δήλωσε ο κύριος Καλαφάτης, με αφορμή την προώθηση του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση της Βουλής. Όπως είπε, ο στόχος είναι «σε όλα τα κτίρια του Δημοσίου να βελτιώσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα, ώστε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε, βήμα – βήμα, τη κλιματική αλλαγή. Το κτίριο σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας μειώνει την ενεργειακή του κατανάλωση και δίνουμε το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλη τη χώρα».

Νέα κουφώματα και κλιματισμός

Τα αυξημένα φορτία κλιματισμού, θέρμανσης, φωτισμού, η μη αποδοτική λειτουργία Η/Μ εξοπλισμού και η ανάγκη αλλαγής παλαιών κατεστραμμένων ξύλινων κουφωμάτων αποτελούν τα “κλειδιά” για την αναβάθμιση του κτιρίου, το οποίο από την προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε και το σχετικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), κατατάσσεται στην Δ’ τάξη ως προς την ενεργειακή του κατηγορία. Με την προτεινόμενη μεθοδολογία υλοποίησης επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 38,6% καλύπτοντας τους στόχους της προκήρυξης, επιτυγχάνεται αντίστοιχη εξοικονόμηση εκπεμπόμενων ρύπων, ενώ η ενεργειακή του τάξη θα ανέβει κατά μία (1) τουλάχιστον κατηγορία.

Οι υπηρεσίες της Βουλής έχουν ήδη προετοιμάσει πλήρη φάκελο για τη δράση «Πρότυπα Επιδεικτικά Έργα Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια» του ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε το έργο να προχωρήσει το δυνατόν γρηγορότερα σε φάση υλοποίησης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις/μέτρα αφορούν το σύστημα ψύξης, το κέλυφος του κτιρίου με θερμομόνωση και νέα κουφώματα στις όψεις και το σύστημα αυτοματισμού BMS με διασύνδεση στο σύστημα φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης.

Η πρόταση που θα κατατεθεί καλύπτει εργασίες με τα εξής κόστη, όπως αποτυπώνονται στον πίνακα: ΕΡΓΑΣΙΑ/ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ – Προσθήκη θερμομόνωσης στο δώμα 250.000,00 €

– Σύστημα πολυδιαιρούμενων μονάδων φυσικού αερίου 1.900.000,00 €

– Σύστημα ελέγχου καύσης 10.000,00 €

– Επέκταση συστήματος κεντρικής ενεργειακής διαχείρισης (BEMS) 200.000,00 €

– Υπηρεσίες Τεχνικού Ενεργειακού Συμβούλου / Ενεργειακές Επιθεωρήσεις 40.000,00 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 2.400.000,00 €

Η πρόσκληση υποβολής πρότασης του έργου για τη Βουλή εντάσσεται στον 1ο άξονα προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Προστασία ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και αστικές μεταφορές – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στις θεματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, βιομάζα, υδροηλεκτρική, γεωθερμική κα) και της ενεργειακής απόδοσης – διαχείρισης ενέργειας.

Ο γενικός στόχος των συγκεκριμένων αξόνων είναι η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου της πρότασης αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ, σύμφωνα με την πρόσκληση, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του 2015.

Απάντηση