Βασίλης Λαμπρινίδης – METALLO ROLL: Το «Δυναμικό παρών» είναι ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης!

Ο Βασίλης Λαμπρινίδης αναπτύσσει τους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινείται μία επιχείρηση στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. Επίσης μιλά στο περιοδικό PROFIL για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία καθώς και για τις επενδύσεις της και τις επόμενες κινήσεις της.

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης σήμερα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς;

Η συνέπεια, η ευελιξία, η εμπιστοσύνη και η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους πρέπει να κινείται κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της. Στη σημερινή πολύ δύσκολη πραγματικότητα θα πρέπει να τονιστούν ακόμα περισσότερο τα παραπάνω χαρακτηριστικά έτσι ώστε ο πελάτης να είναι σίγουρος για την επιλογή του. Διαθεσιμότητα υλικών, δηλαδή στοκ, ποικιλία και ποιότητα υλικών και άμεσες παραδόσεις είναι οι κύριες συνιστώσες μιας επιτυχημένης συνεργασίας.

Ποια τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η METALLO ROLL στην πολυετή δραστηριότητά της;

Η λογική μας όλα αυτά τα χρονιά ήταν πάντα να εξελισσόμαστε και να προσπαθούμε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τις απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που, ενώ ξεκινήσαμε το 1995 ως ένα εμπορικό αλουμινίου με μια σειρά διέλασης, γρήγορα φτάσαμε στο να συνεργαζόμαστε με τρεις διελάσεις. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς περάσαμε άμεσα στο κομμάτι της παραγωγής παρασκευάζοντας πλέον το ρολό μας, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε οικιακά ρολά και γκαραζόπορτες και καταφέραμε να πάρουμε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Υπήρχε όμως ένα κενό στο πάζλ. Το κενό αυτό συμπληρώθηκε με την επέκτασή μας και στο κομμάτι του εξαρτήματος αλουμινίου όλων των σημαντικών σειρών της βιομηχανίας διέλασης, καλύπτοντας πλέον τις ανάγκες του σύγχρονου κατασκευαστή αλουμινίου. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν στο μέγιστο βαθμό αν δεν υπήρχε ένα καλά οργανωμένο, άρτια εκπαιδευμένο τμήμα πωλήσεων 4 ατόμων που καθημερινά στέκεται δίπλα στον συνεργάτη μας.

Η METALLO ROLL έχει διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό χάρη στις συνεργασίες που έχει συνάψει με μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες του κλάδου, πιο συγκεκριμένα…

Ο στόχος της METALLO ROLL είναι οι συνεργασίες της να στηρίζονται σε σταθερές βάσεις και να αναπτύσσονται. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τον Όμιλο ΑΛΚΟ το 1995 και φτάσαμε εδώ και χρόνια να είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης του παρέχοντας στους πελάτες μας όλες τις σειρές αλουμινίου (Alousystem, Groupal, Astra κατά αποκλειστικότητα). Οι συνθήκες της αγοράς και η εξάπλωσή μας πλέον σε 3 διαφορετικά εμπορικά σημεία απαιτούσε μια νέα συνεργασία. Με μεγάλη χαρά και τιμή ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την ΕUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, μια από τις μεγαλύτερες διελάσεις της χώρας, δημιουργώντας στοκ σε όλες τις σειρές της παραπάνω διέλασης. Στα τρία εμπορικά καταστήματά μας είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε το νέο πελατολόγιο. Παράλληλα προσθέσαμε στους συνεργάτες μας και τον όμιλο ΑLUMINCO ολοκληρώνοντας έτσι την γκάμα επιλογών- λύσεων για το σύγχρονο αλουμινοκατασκευαστή.

Ποιες είναι οι ενέργειες της εταιρείας σας σχετικά με την πιστοποίηση των προϊόντων και την ποιότητα, η οποία από τις αρχές του Ιουλίου 2013 είναι υποχρεωτική και αποτελεί το διαβατήριο για άλλες αγορές.

Όπως ανέφερα και παραπάνω η λογική μας είναι να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που από το Φεβρουάριο του 2010 τα ρολά μας φέρουν την ειδική σήμανση πιστοποίησης CE απόλυτα εναρμονισμένο με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα από το Δεκέμβριο του 2011 εφαρμόζεται στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα μας στη Ριτσώνα, Βοιωτίας σύστημα διαχείρισης ISO 9001.

Η εταιρεία σας δημιούργησε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα, πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτήν την επένδυση.

Η λογική της αποκέντρωσης και μεταφορά πλέον όλων των σύγχρονων βιομηχανιών-βιοτεχνιών στη νέα βιομηχανική ζώνη στη Βοιωτία μας οδήγησε στη δημιουργία της νεότερης των μονάδων μας. Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία καθώς η ζήτηση στο κομμάτι του ρολού ολοένα αυξανόταν και η προηγούμενη μονάδα (Κορωπί) δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του πελατολογίου μας. Παράλληλα υπήρχε η διάθεση να επεκταθούμε και να καλύψουμε το κομμάτι της Βοιωτίας-Εύβοιας πέρα από την Αττική. Η εν λόγω κίνηση βέβαια αν και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης με τις γνωστές σε όλους μας δυσκολίες ,παρόλα αυτά μας άνοιξε νέους διαύλους επικοινωνίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Η έκτασή της (4.000 τ.μ.) μας δίνει τη δυνατότητα για αποθήκευση ολοκληρωμένου στοκ σε EUROPA και ΑLOUSYSTEM καθώς και σε εξάρτημα. Έτσι η Ριτσώνα, παράλληλα με την αρχική χρήση της ως μονάδα παραγωγής ρολού κατάφερε σήμερα να είναι το βασικό κέντρο αποθήκευσης και διανομής προφίλ αλουμινίου.

Ποιες είναι οι κινήσεις σας στους συνεργάτες – κατασκευαστές και η τακτική που ακολουθεί η εταιρεία απέναντι στην οικονομική κρίση.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι παλιές εποχές και κακές όπως αποδείχτηκε συνήθειες ανήκουν στο παρελθόν. Η εταιρεία μας με τον όποιον τρόπο είναι πάντα δίπλα στο συνεργάτη. Ανέφερα και παραπάνω την πίστη της εταιρείας στο τμήμα πωλήσεων, το οποίο καθημερινά ενημερώνει όχι μόνο για τα νέα προϊόντα αλλά και για τις συνθήκες της αγοράς και την αντιμετώπισή τους. Από το 2009 που η κρίση ξεκίνησε να φαίνεται άμεσα προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το πελατολόγιό μας ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια σταδιακή αναπροσαρμογή στο οικονομικό κομμάτι καθώς τα δεδομένα συνεργασίας, οι συνθήκες χρηματοδότησης από τις τράπεζες άλλαζαν ραγδαία χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξουν. Αυτό γινόταν και γίνεται με προσωπική επαφή και όχι ψυχρά με την αποστολή ενός φαξ. Ο κατασκευαστής αλουμινίου είναι συνεργάτης μας πρώτα και μετά πελάτης. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες της αγοράς που οδήγησαν πολλούς κατασκευαστές να περιορίσουν τα πάγια έξοδα δημιουργήσαμε έναν εκθεσιακό χώρο αποκλειστικά για τους πελάτες των συνεργατών μας. Εκεί μπορούν κατόπιν ραντεβού να πάνε με τους πελάτες τους και να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση. Στα πλαίσια των παραπάνω εντάσσεται και η ακόμα μεγαλύτερη γκάμα και διάθεση υλικών – επιλογή λύσεων έτσι ώστε ο κατασκευαστής να μπορεί να επιλέξει υλικά με βάση και το οικονομικό κριτήριο. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κατασκευαστής χρειάζεται άμεσα ένα καλό προϊόν σε οικονομική τιμή. Εμείς μπορούμε να τον καλύψουμε με στοκ τριών διαφορετικών διελάσεων, με ένα ποιοτικό αξιόπιστο ρολό σε ανταγωνιστική τιμή καθώς και με πλήρη γκάμα λύσεων στο εξάρτημα και όλα αυτά με άμεσες παραδόσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο κατασκευαστής είναι να μας επιλέξει, και να μην μπερδεύεται με συνεργασίες των οποίων δεν θα ξέρει το αποτέλεσμα δελεασμένος από μια τιμή και μόνο η μια μεγάλη πίστωση.

Ποιοι είναι οι στόχοι ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα της αγοράς και να συνεχίσει με αποφασιστικά βήματα;

Ο στόχος μας είναι να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι! Αυτό επιτυγχάνεται με τις σωστές συνεργασίες και επιλογές τόσο σε προμηθευτές όσο και σε συνεργάτες. Ο σκοπός μας είναι να εξυπηρετούμε τους ολοένα αυξανόμενους πελάτες μας παρέχοντας σωστές υπηρεσίες. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα σημαντικότατο οικονομικό βάρος με τη διάθεση στοκ σε όλες τις σειρές της EUROPA και της ALOUSYSTEM σε μια εποχή που οι υπόλοιποι επαγγελματίες συρρικνώνονται. Έχουμε απορροφήσει τις όποιες αλλαγές στις τιμές υλικών και έχουμε βελτιώσει το ρολό μας παρέχοντάς το σε ανταγωνιστικές τιμές. Στην κρίση δίνουμε ένα σημαντικό «παρών» και λειτουργούμε επιθετικά και όχι παθητικά. Σε αυτά τα πλαίσια έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της ιστοσελίδα μας www.metalloroll.gr όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τα νέα προϊόντα και της δραστηριότητες της επιχείρησής μας. Παράλληλα δηλώνουμε «παρών» σε εκδηλώσεις του κλάδου τόσο με χορηγίες (Ένωση αλουμινοκατασκευαστών Νίκαιας), συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις, ημερίδες ΣΕΚΑ, παρουσίαση στον κλαδικό τύπο κ.λπ. Τέλος θα πρέπει να τονίσω ότι οι εταιρείες του κλάδου μας θα πρέπει να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Μπορούμε και πρέπει να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Η εταιρεία μας ήδη από το 2007 έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές σε χώρες της Αφρικής (Αίγυπτο, Ζάμπια, Μαδαγασκάρη), Κύπρο, Αυστραλία. Ο σκοπός μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές βελτιώνοντας διαρκώς τα προϊόντα μας και την τεχνογνωσία μας. Αυτό πιστεύω είναι και ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης «Δυναμικό παρών»!

Απάντηση