Αξιοποιείται το Νησί των Ονείρων στην Ερέτρια

Η ανάρτηση της Δημάρχου Ερέτριας Αμφιτρίτης Αλημπατέ για την αξιοποίηση του Νησιού στην προσωπική σελίδα στο Facebook έχει ως εξής: Το «Νησί των Ονείρων» αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για το Δήμο Ερέτριας και τους πολίτες του, το οποίο όμως, τα τελευταία χρόνια, έτυχε μεγάλης εγκατάλειψης και απαξίωσης. Η Δημοτική Αρχή, έχοντας επίγνωση των καθηκόντων της και της σημαντικότητας του «Νησιού των Ονείρων», έχει ήδη αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση αυτού του τοπόσημου της Ερέτριας, ως πνεύμονα τουρισμού, κυττάρου δημιουργίας σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας και πηγής παραγωγής προστιθέμενης αξίας γενικότερα για την τοπική οικονομία.

Ξεκίνησε η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων

Κατά τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού, έχει καταστεί σαφές ότι προϋπόθεση για την αξιοποίηση του Νησιού αποτελεί η νομιμοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτισμάτων, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι αυθαίρετα.

Η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, σε συνεργασία της Δημοτικής Αρχής, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου, έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται.

Σειρά παρεμβάσεων και δράσεων για την αναζωογόνηση του νησιού

Ήδη, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, υλοποιεί:
ελέγχους των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τις απαραίτητες αντικαταστάσεις υλικών (καλώδια, πίνακες, μονώσεις κ.α.), για λόγους ασφαλείας
ελέγχους των όποιων μέτρων πυροπροστασίας και την εγκατάσταση των απαραίτητων συστημάτων (αντλίες, μοτέρ, πιεστικά, λάστιχα κ.α.) για λόγους πυρασφάλειας.
Ενώ, ξεκίνησαν και εργασίες επισκευής όλων των πορτών και παραθύρων των στεγασμένων χώρων, που στη συνέχεια θα σφραγιστούν ώστε να μην είναι προσβάσιμοι και να προστατεύονται από καταστροφές.

Παράλληλα, η Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου (με συνεργεία και εξοπλισμό του Δήμου και σε συνεργασία με την τοπική Δημοτική Κοινότητα Ερέτριας) έχει προγραμματίσει:
τον πρώτο καθαρισμό δέντρων και χόρτων, στις 21 Απριλίου (με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, την επομένη)
τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου και των ακτών, με την ενεργή συμμετοχή και μελών των τοπικών συλλόγων και εθελοντών, το τριήμερο 8 με 10 Μαΐου (με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου).
Περαιτέρω, προβλέπεται:
η επισκευή των φθορών και των ζημιών στη μεγάλη αίθουσα (lobby) στην είσοδο του Νησιού, ο καθαρισμός και ευπρεπισμός της ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος διεξαγωγής συναντήσεων (συνεδρίων, ημερίδων κλπ) και πραγματοποίησης εκδηλώσεων από τους τοπικούς Συλλόγους
η διάθεση, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, μεμονωμένων, ευπρεπισμένων και ασφαλών χώρων (bungalows) για την [προσωρινή, έως τη συνολική αξιοποίηση του Νησιού] στέγαση τοπικών Συλλόγων
η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με διοργανωτές τόσο το Δήμο Ερέτριας όσο και τοπικούς Συλλόγους
το άνοιγμα του Νησιού για περίπατο και αναψυχή των κατοίκων και των επισκεπτών, σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο
η φύλαξη του Νησιού, σε 24ωρη βάση από ιδιωτική εταιρεία (security).

Απάντηση