Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των μεγάλων βιομηχανιών

Η ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των μεγάλων βιομηχανιών θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας των «28» μελών – κρατών της Ευρώπης, η οποία θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη.

Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και θα ανοίξει ο δρόμος για να έχουν τα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ελαφρύνουν το ενεργειακό κόστος των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών τους. Μάλιστα, αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού από χώρες που δεν υπόκεινται στο πλαίσιο κανόνων της ΕΕ και στην Ελλάδα οι βιομηχανίες απασχολούν σημαντικό εργατικό δυναμικό και είναι εκτεθειμένες στην πίεση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις αναφορές του Χοακίν Αλμούνια, Επίτροπος Ανταγωνισμού, οι «πράσινες» εταιρείες θα μπορούν δυσκολότερα να λάβουν κρατικές επιδοτήσεις, ενώ ευνοούνται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Οι καινούργιοι κανόνες για κρατικές επιχορηγήσεις στον τομέα των ΑΠΕ είναι πιο αυστηροί, συγχρόνως μειώθηκε το ποσό που πρέπει να πληρώνουν οι ενεργοβόρες εταιρείες όπως εταιρείες αλουμινίου και χημικών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μία σημαντική αλλαγή που βοηθά την Ελλάδα είναι ότι της επιτρέπεται να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω έντονου και αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού από χώρες που δεν υπόκεινται στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο κανόνων της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 150 εκατ. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Οι κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2014.

Απάντηση