Αλουμίνιο: “Ράλι τέλος” εκτιμούν οι αναλυτές ελέω Κίνας

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η πορεία του αλουμινίου καθώς η προσφορά του μετάλλου μειώνεται. Το αλουμίνιο διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά 17 μηνών πάνω από τα 2.000 δολάρια ο τόνος τις τελευταίες εβδομάδες και εισήλθε σε ιδιαίτερα ανοδική φάση στα τέλη του Ιουλίου, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 20% από τα 1.677 δολ. τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο που έφτασε μέσα στο 2014.

“Είμαστε στη φάση που η αγορά αλουμινίου βρίσκεται σε σημείο καμπής εξαιτίας της μείωσης της προσφοράς από την Κίνα” αναφέρει ο Gaurav Sodhi, αναλυτής της Intelligent Investor στο CNBC.

“Τα τελευταία πέντε με οκτώ χρόνια η Κίνα αύξανε μαζικά τα αποθέματά της σε αλουμίνιο κι αυτό έριχνε τις τιμές σε ολόκληρο τον κλάδο. Αλλά αυτό τώρα αλλάζει. Η Κίνα επικεντρώνεται στις ενεργειακές της δραστηριότητες, αλλάζει την οικονομική παραγωγή της κι αυτό προκαλεί το κλείσιμο πολλών μονάδων παραγωγής αλουμινίου, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία” προσθέτει.

Το κλείσιμο μεταλλουργείων στην Κίνα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 500 τόνους το διάστημα Ιουνίου – Μαϊου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan το αλουμίνιο παγκοσμίως θα παρουσιάσει έλλειμμα 439.000 τόνων το 2014, σε σύγκριση με πλεόνασμα τουλάχιστον 2 εκατ. τόνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters, το έλλειμμα αυτό αναμένεται να αυξηθεί στους 440.000 τόνους το 2015.

Σύμφωνα με την UBS, το ράλι αυτό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Η επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της πριν πέντε εβδομάδες, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της προσφοράς το β’ εξάμηνο του έτους.

Η UBS εκτιμά ότι αν και θα υπάρξει έλλειμμα το 2014 αυτό θα είναι μικρότερο, στους περίπου 200.000 τόνους.

Απάντηση