Έρευνα για τα δάνεια των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Print Friendly, PDF & Email

Ο Πανελλήνιος σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τη δανειοδότηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών.

Η έρευνα, όπως παρουσιάστηκε από το σύνδεσμο, αναφέρει τα εξής:

«Η βάση δεδομένων των Μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών «δίνει» τις απαντήσεις, τις οποίες και αναλύσαμε με απλούς μαθηματικούς τρόπους, για να οδηγηθούμε σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ

Γνωρίζαμε εξ’ αρχής, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δανείων, δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα (τώρα Πειραιώς). Αυτό που προκαλεί έκπληξη, είναι το γεγονός ότι η Εθνική τράπεζα (και Probank) δανειοδότησε περίπου τον ίδιο όγκο αγροτών, με την Πειραιώς (Αγροτική)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε το ποσοστά των δανείων ανά τράπεζα, στα Μέλη μας που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ στις δεξιές στήλες, παρουσιάζουμε μια «θεωρητική αναγωγή» στον συνολικό αριθμό των αγροτών που εμπλέκονται με κάθε τράπεζα καθώς και στον συνολικό αριθμό των Μελών μας.

[table]
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ % ΠΙΘΑΝΟΣ ΑΡΙΘ. ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΣ ΑΡΙΘ. ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ
Πειραιώς 43 902 515
Εθνική 42 882 504
Ίδια κεφάλαια 6,27 132 75
Συνεταιριστική 3,13 66 38
Εταιρεία Κατασκ. 2,19 46 26
Eurobank 0,94 20 11
Αττικής 0,63 13 8
Άλλες τράπεζες 1,88 39 23
[/table]

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ PROBANK

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι η Probank έδωσε (πριν την απορρόφησή της από την Εθνική), περίπου το 10% των αγροτικών δανείων. Δηλαδή (θεωρητικά) περίπου 115 Μέλη μας, δανειοδοτήθηκαν από την Probank και στο σύνολο των αγροτών, περίπου: 195.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η αξίας αυτής της έρευνας, είναι για την απλή «θεωρητική διερεύνηση» των σχέσεων μας με τις τράπεζες; Όχι βέβαια! Το τραπεζικό σύστημα, με την ανοχή (ή και συμμετοχή) των Ελληνικών Κυβερνήσεων, λειτουργεί κάτω από καθεστώς αυθαιρεσίας, σε πολλούς τομείς. Το να διαπιστώνει όμως (απλώς) κάποιος, την πραγματικότητα που ζούμε, είναι ανώφελο. Η ουσία έγκειται στο «τι πράττεις».

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών έχει ξεκινήσει ήδη θεωρητική συζήτηση με ξένους επενδυτές, που δείχνουν θεωρητικό ενδιαφέρον -κάτω από κάποιες συνθήκες- να αγοράσουν τα αγροτικά δάνεια. Ένα θεωρητικό απλό παράδειγμα, μας δείχνει ότι για 1.000 αγροτικά δάνεια των Μελών μας, θα απαιτηθεί περίπου το ποσό των 150 εκατομμυρίων, με προσδοκούμενο όφελος για τους επενδυτές-τραπεζίτες, περί τα 3 εκατομμύρια το χρόνο. Παράλληλα, το όφελος για έναν αγρότη που τώρα έχει επιτόκιο 11% μπορεί να φτάσει στις 13.000 το χρόνο, ενώ εάν το επιτόκιό του είναι 8%, το όφελος ξεπερνάει τις 7.500 το χρόνο.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, συνεχίζει την επίθεση σε όλους τους τομείς. Μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και παρά τις «υποσχέσεις» για πτώση των επιτοκίων, πέρασαν 2 μήνες και …δεν κουνήθηκε φύλλο. Η εκτίμηση της διοίκησης του Συνδέσμου, είναι ότι περί τα τέλη Ιουλίου θα ανακοινωθεί η «συμβολή» των τραπεζών στα νέα δεδομένα των αγροτικών φ/β, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάρτιο με το νέο Νόμο. Ένα πιθανό σενάριο, είναι η πτώση των επιτοκίων για τα «ακριβά δάνεια» κατά 2,5 μονάδες και για τα μικρότερα 1 ή 1,5 Δηλαδή, την ώρα που η κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει «καταρρίψει» τα επιτόκια, θα μας πετάξουν το …ξεροκόμματο! Πιθανόν να ΜΗΝ μας χρειαστεί η εξυπηρέτησή τους. Πιθανόν να μην έχουμε ανάγκη στο έμμεσο μέλλον τη …νέα τους «διευκόλυνση». Διότι, όταν το 11% γίνει 8,5 για όσους γνωρίζουν αριθμητική, διαπιστώνουν ότι το 3,5% πάλι παραμένει χαμηλότερο από τη …διευκόλυνση του 8,5% !!!

Απάντηση