Έργα από το «Εξοικονομώ» για τον Δήμο Τρικκαίων

Τη σε σύντομο διάστημα ανάληψη έργων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τον Δήμο Τρικκαίων, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, όπως τον διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης. Ταυτοχρόνως, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επιμένει στη νομοθετική παρέμβαση για την απελευθέρωση της χρηματοδοτικής ροής για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»
Όπως είναι γνωστό, από το 2012 υπάρχει έτοιμη μελέτη του Δήμου Τρικκαίων, για την εξοικονόμηση ενέργειας σε 61 δημοτικά κτήρια όλων των ειδών και κατηγοριών, μέσω της σύνδεσής τους με το δίκτυο φυσικού αερίου. Επίσης, υπάρχει μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Αυτές οι μελέτες όμως δεν έγιναν πράξη, δεν υλοποιήθηκαν τα σχετικά έργα, καθώς το πρόγραμμα δεν προωθήθηκε για τους ΟΤΑ. Ο κ. Τσιρώνης, παρόντος και του αντιδημάρχου περιβάλλοντος κ. Γιάννη Κωτούλα, δεσμεύτηκε για την έναρξη του προγράμματος για τους Δήμους. Αυτό θα σημάνει τεράστια οφέλη σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδα για τον Δήμο Τρικκαίων. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπαστεργίου είχε κινητοποιηθεί από το περασμένο φθινόπωρο, απευθύνοντας επιστολές και επισημαίνοντας το θέμα, στον τότε υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη.

Χρηματοδοτική απελευθέρωση
Αναφορικά με τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, μια δεσμευτική διάταξη του «Καλλικράτη», δεν αφήνει περιθώρια ενεργοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων. Παρότι ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει μελέτες για μείωση του κόστους ενεργειακής απόδοσης (π.χ. από προμήθεια λαμπτήρων τεχνολογίας LED), η συγκεκριμένη διάταξη δεν επιτρέπει τη λήψη δανείων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα ανάλογα έργα. Έτσι, ο Δήμος χάνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει χρήματα που θα αποδοθούν προς βελτίωση των υποχρεώσεών του, ενώ ταυτοχρόνως, εμποδίζεται η συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ηδη ο κ. Παπαστεργίου έχει απευθυνθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Το ίδιο ζήτησε και από τον κ. Τσιρώνη, καθώς η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το πρόγραμμα Jessica, συμβάλλει στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων για την αυτοδιοίκηση.
Από το γραφείο Τύπου

Απάντηση