«Έξυπνο» παράθυρο μειώνει αλλά & παράγει ενέργεια

Ερευνητές δημιούργησαν ένα «έξυπνο» παράθυρο που μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου και μπορεί να παράγει ενέργεια.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάη, με επικεφαλής τον Yanfeng Gao, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», δημιούργησαν ένα διάφανο υβριδικό παράθυρο, που έχει τις ιδιότητες ενός ηλιακού πάνελ, ρυθμίζει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και δεν απαιτεί εξωτερική ενέργεια για να δουλέψει. Αντίθετα το παράθυρο έχει δυνατότητες παραγωγής ενέργειας!

Η δημιουργία ανήκει σε κινέζους ερευνητές, οι οποίοι πάνε ένα βήμα παραπέρα τα λεγόμενα «ενεργειακά» παράθυρα. Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό υλικό, το οποίο λειτουργεί ως διαφανής επίστρωση πάνω στο παράθυρο, ρυθμίζοντας την εισροή υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας.

Το παράθυρο είναι φτιαγμένο από οξείδιο του βαναδίου και δύο στρώσεις πολυανθρακικών πολυμερών. Σε θερμοκρασία δωματίου, τα πολυανθρακικά πάνελ είναι διάφανα, ενώ σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 68o Κελσίου επιτρέπουν την εισροή της ζέστης (υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία).Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί, το οξείδιο του βαναδίου γίνεται μεταλλικό και αρχίσει να αντανακλά την υπέρυθρη ακτινοβολία που έρχεται απ’ έξω, παρόλο που τα πάνελ εξακολουθούν να φαίνονται διάφανα στο μάτι.

Ταυτόχρονα, γύρω από το γυαλί του παραθύρου οι επιστήμονες τοποθέτησαν μικρές ηλιακές κυψέλες, που δέχονται το υπέρυθρο ηλιακό φως που διασκορπίζουν στο χώρο τα σωματίδια του οξειδίου του βαναδίου και παράγουν ενέργεια, αρκετή για να ανάψει μία λάμπα 1,5 volt.

Η μεγάλη δυσκολία των μηχανικών μέχρι σήμερα, ήταν να ενσωματώσουν τέτοιες φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα παράθυρο, χωρίς αυτό να χάνει τη διαφάνειά του, κάτι που φαίνεται πως κατάφεραν οι κινέζοι ερευνητές.

Απάντηση