Το Amazon Tower Observatory καταγράφει τις αλλαγές στη σύσταση του αέρα και εξετάζει αέρια που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το δάσος του Αμαζονίου έχει τεράστια επίδραση στο κλίμα του πλανήτη, καθώς εδώ παράγεται το ήμισυ του οξυγόνου της ατμόσφαιρας.Στο κέντρο αυτού του δάσους, φτιάχτηκε ένας πύργος, ύψους 325 μέτρων – ψηλότερος δηλαδή και από τον Πύργο του Άιφελ – που μελετά και καταγράφει τις αλλαγές στη σύσταση του αέρα και να μας προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Το Παρατηρητήριο αυτό (The Amazon Tower Observatory ) αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. «Αυτός ο πύργος εξετάζει κυρίως αέρια που έχουν να κάνουν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως για παράδειγμα διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου, όζον, τα οποία θερμαίνουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν την επιφάνεια του εδάφους. Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την ποσότητα αυτών των αερίων, που προέρχονται από το δάσος ή κυριαρχούν σ’ αυτό και να καταλάβουμε πώς δουλεύει όλο το σύστημα» εξήγησε στο Euronews ο Γιούργκεν Κεσελμάιερ, ο γερμανός συντονιστής του πρότζεκτ.
Όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, ενσωματώνονται σε μοντέλα πρόγνωσης της κλιματικής εξέλιξης. Τα αποτελέσματα μπορούν να επηρεάσουν μελλοντικά τις αποφάσεις που παίρνουν τα κράτη για τις περιβαλλοντικές πολιτικές που θα ακολουθήσουν.
Ο πύργος θα μπει σε πλήρη λειτουργία, στις αρχές του 2017.
«Σε δύο, τρεις δεκαετίες θα παρατηρούμε τις συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που έχουμε σήμερα, αλλά και τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που συνεχώς μεγαλώνει. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται και το ίδιο έχει συμβεί και εδώ στον Αμαζόνιο» τόνισε ο Αντόνιο Μάντζι από τη βραζιλιανική ομάδα.
Το κόστος του πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2009, φτάνει τα 8,4 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα και μοιράζεται μεταξύ Γερμανίας και Βραζιλίας.