Άκης Κόχυλας – ANALKO: H εταιρεία παρέχει ποιοτικό αποτέλεσμα & καθημερινά το αναγνωρίζει η αγορά

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ANALKO κος Άκης Κόχυλας μιλά για την εταιρεία που με εφαλτήριο τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, παρέχει πλέον διευρυμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες στους πελάτες της με αξιοζήλευτη ποιότητα που διασφαλίζεται από τα υπερσύγχρονα μέσα παραγωγής και την πρότυπη λειτουργία των τμημάτων της.

Με συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού της και σταθερή προσήλωση στην ποιότητα η εταιρεία ANALKO αποτελεί μια πρότυπη καθετοποιημένη μονάδα ολοκληρωμένης εφαρμογής βαφής και ανοδίωσης. Πείτε μας λίγα λόγια γα την εταιρεία.

Η δραστηριότητα της ANALKO στον κλάδο του αλουμινίου και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της προστασίας μεταλλικών επιφανειών, ξεκινά το 1974 με κύριο αντικείμενο την ανοδίωση. Ο Στέλιος Κόχυλας Πρόεδρος της εταιρείας αποφασίζει να εντάξει στις δραστηριότητές της και την ελάχιστα γνωστή μέχρι εκείνη την περίοδο Η/Β (ηλεκτροστατική βαφή), κίνηση, που όπως αποδείχθηκε ήταν απόλυτα σωστή. Ανήκει στις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν στην Ελλάδα τη μέθοδο της σουμπλιχρωμίας (απομίμηση ξύλου). Μια μέθοδο που εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα, δημιουργώντας τις δικές της μοναδικές αποχρώσεις. Με συνεχή ανάπτυξη και σημαντικά επενδυτικά βήματα, η ANALKO δημιούργησε 2 υπερσύγχρονα κέντρα παραγωγής σε Ελλάδα & Ρουμανία συνολικής επιφανείας 25.000 τμ. Πλέον ανταποκρίνεται σε κάθε απαίτηση σχετική µε τη βαφή μεταλλικής επιφάνειας. Το νέο στοιχείο της ανάπτυξης μας, είναι σίγουρα η μονάδα ανοδίωσης που δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε το 2011.

Εφέτος η εταιρεία σας συμπληρώνει 40 χρόνια στο χώρο του αλουμινίου. Ποια είναι τα στοιχεία που την ανέδειξαν και την έκαναν να ξεχωρίσει;

Στην ΑΝΑΛΚΟ χρόνια τώρα, 40 και θα έρθουν πολλά ακόμη, η κάθε κίνηση σχεδιάζεται με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση τριών παραμέτρων:

• Τον άνθρωπο!! εργαζόμενο, συνεργάτη, καταναλωτή.

• Το περιβάλλον!! Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα.

• Στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, αγαθά τα οποία πληρώνει και φυσικά δικαιούται απολύτως ο καταναλωτής.

Πιστεύετε ότι σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την ξεχωριστή διαδρομή ήταν η έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την απόλυτη ποιότητα;

Ναι, απόλυτη ποιότητα μπορείς να επιτύχεις μόνο με τεχνολογία και ειδικευμένο προσωπικό. Εμείς ακολουθούμε πάγια τακτική την ανανέωση ειδικών μηχανημάτων σε συγκριμένες χρονικές περιόδου, και με γνώμονα τις παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά της επεξεργασίας μετάλλων. Σημειώσατε ότι μόνο το 2013 η εταιρεία μας επένδυσε σε Ελλάδα και Ρουμανία πάνω από 450.000 ευρώ σε εκσυγχρονισμό πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η βαφή είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στην ANALKO η κάθε επένδυση σχεδιάζεται με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της απόλυτης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Μιλήστε μας για τον ποιοτικό έλεγχο, τη μονάδα αποβλήτων και τα πιστοποιητικά ποιότητας.

Εφαρμόζουμε εδώ και πολλά χρόνια διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Μην ξεχνάτε ότι η ANALKO εφάρμοσε, από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα, ISO 9001. Επιπλέον το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το Χημείο της ANALKO, εφαρμόζουν καθημερινά διαδικασίες ποιότητας και μέτρησης απόδοσης επεξεργαζόμενων μετάλλων. Η εταιρεία αισθανόμενη, πρώτα απ’ όλα, την κοινωνική της ευθύνη, έχει επενδύσει για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου συστήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τη παραγωγική διαδικασία. Για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων εφαρμόζεται η τεχνική της «Μηδενικής Απόρριψης». Με την τεχνική της «Μηδενικής Απόρριψης» επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού που προκύπτει από την φυσικοχημική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων. Τα Πιστοποιητικά μας, που ανανεώνονται πάντα μετά από περιοδικούς ελέγχους, είναι όλα εκείνα που πιστοποιούν διαδικασίες βαφής, δηλ. Qualicoat, Qualideco, και φυσικά Qualanod.

Ηλεκτροστατική βαφή και σουμπλιχρωμία, η ANALKO δύναται να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση σχετική με τη βαφή μεταλλικής επιφάνειας. Μιλήστε μας για το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων σας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επιλογή χρωμάτων, μέσα από τα χρωματολόγια της ANALKO καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των καταναλωτών/πελατών με πάνω από 250 χρώματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχει ευρύ φάσμα κάλυψης ζήτησης για εφαρμογές, όπως αστικά ακίνητα, Ξενοδοχειακές μονάδες, ειδικές κατασκευές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, βιομηχανικές εφαρμογές, και γενικά όλα τα μέταλλα εφαρμογής που χρειάζονται κάποια προστασία από διάβρωση.

Η ανοδίωση αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι για την εταιρεία, οι νέες επενδύσεις στη μονάδα ανοδίωσης. Ποια τα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό;

Είναι γεγονός ότι η Αγορά των Κατασκευών δεν είναι στα καλύτερα επίπεδα ειδικά εδώ στην εγχώρια αγορά. Μας χαροποιεί όμως το γεγονός ότι η μονάδα ανοδίωσης πλέον παρέχει ποιοτικό αποτέλεσμα, και καθημερινά το αναγνωρίζει η αγορά. Σημειώσατε ότι συγκριτικά τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε μια αύξηση σε παραγόμενες ποσότητες ανοδίωσης στο + 30 %. Στο εξωτερικό η χρήση ανοδίωσης είναι πιο διαδομένη, και τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία και με το εργοστάσιό μας στη Ρουμανία, έχουμε διευρύνει σημαντικά το πελατολόγιό μας σε Βιομηχανικές εφαρμογές, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική υπαγορεύει όχι πλέον μουντά κτήρια, αλλά κατασκευές με άποψη και κυρίως με νέες χρωματικές παραλλαγές. Υπάρχει άλλωστε μία ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι αρχιτέκτονες με το αλουμίνιο και τη βαφή.

Ο αρχιτέκτονας «βάζει» την υπογραφή του με την επιλογή του σε εφαρμογές αλουμινίου και ειδικά στο χρωματισμό αυτών. Οι δυνατότητες της ANALKO μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό αρχιτέκτονα, στο παρελθόν έχουμε δημιουργήσει ειδικά μοναδικά χρώματα μόνο για ένα συγκεκριμένο έργο μετά από απαίτηση ενός αρχιτεκτονικού γραφείου. Επιπλέον το τμήμα πωλήσεων συχνά επισκέπτεται αρχιτέκτονες για «ανοιχτή» ενημέρωση και συζήτηση, πάνω στα θέματα της Αγοράς.

Η ANALKO έχει επεκταθεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στη Ρουμανία, όπου διαθέτει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις κάθετης παραγωγής. Ποια είναι η εκτός ελληνικών συνόρων δραστηριότητα της εταιρείας;

Η ανάπτυξή μας έχει διαφοροποιηθεί για τη Ρουμανία, γιατί το ζητούσε η τοπική αγορά και τα γύρω κράτη. Συγκριμένα το εργοστάσιό μας έχει 4 παραγωγικά/εμπορικά τμήματα.

Α) Επεξεργασία και βαφή μετάλλων

Β) Μεταλλουργία και διαμόρφωση Λαμαρίνας

Γ) Βαφή Βιομηχανικών Υλικών με τη μορφή του «Ψεκασμού»

Δ) Παραγωγή και Εμπόριο Γκαραζόπορτας και Αυτοματισμών

Επιπλέον στη Ρουμανία έχουμε και Έκθεση Λιανικής Πώλησης, με δυο σημεία στο Βουκουρέστι.

Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο της βαφής και του αλουμινίου, ποια πιστεύετε ότι μπορούν να είναι τα επόμενα βήματα της εταιρείας μέσα σε αυτήν την παρατεταμένη οικονομική κρίση;

Ήδη εδώ και πολλά χρόνια εμείς είχαμε προετοιμαστεί για μια επερχόμενη κρίση στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια εμείς έχουμε αναπτύξει ένα εργοστάσιο στο εξωτερικό, με προσεκτικά βήματα και μεθοδευμένη στρατηγική. Η λέξη Εξωστρέφεια ηχεί καθημερινά στα γραφεία μας, και ίσως είναι και ένα μικρό αντίδοτο για την παρατεταμένη κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα. Επιπλέον έχουμε εντείνει προσπάθειες βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, σε όλα τα στάδια εφαρμογής. Για το 2014 έχουμε σχεδιάσει και την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου στην Ελλάδα. Επίσης δημιουργήσαμε ένα πιο ευέλικτο τμήμα παραλαβών/παραδόσεων για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου και εξόδων. Πλέον έχουμε και μια πιο στενή παρακολούθηση σε καθημερινή βάση της οικονομικής διαχείρισης των εργοστασίων.

Απάντηση