Φωτοβολταϊκά: Η σκυτάλη στην Ασία, όγδοη στον κόσμο η Ελλάδα

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών γνωρίζει νέα ανάπτυξη από το 2013, μετά από μια διετία ενοποίησης της αγοράς και του κλάδου σύμφωνα με έκθεση του προγράμματος Photovoltaic Power System (IEA PVPS) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 36,9 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών στις 24 χώρες όπου δραστηριοποιείται το IEA PVPS καθώς και σε άλλες βασικές αγορές. Η σωρευτική εγκατεστημένη ισχύς στις χώρες του IEA PVPS ανέρχεται σε 123,2 Γιγαβάτ, ενώ ακόμα 10,8 Γιγαβάτ εγκαταστάθηκαν σε άλλες βασικές αγορές. Επιπλέον γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος προήλθαν από χώρες που δεν παρέχουν στοιχεία, από εγκαταστάσεις εκτός δικτύου κ.ά και θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη συνολική εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ στα 136 Γιγαβάτ σύμφωνα με την έκθεση.

– Η σκυτάλη στην Ασία, όγδοη στον κόσμο η Ελλάδα Η έκθεση του IEA PVPS επιβεβαίωσε τις εκθέσεις όλων των εταιρειών αναλύσεων, καθώς δείχνει ότι η σκυτάλη της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών περνά από την Ευρώπη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Ασία αντιπροσώπευσε το 59% της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών το 2013, ενώ η δυναμική της Ευρώπης υποδιπλασιάστηκε από 59% το 2012 σε 28% το 2013, εξαιτίας της τοπικής συρρίκνωσης, αλλά και της σημαντικής ανάπτυξης εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Επίσης η αγορά των φωτοβολταϊκών στην αμερικανική Ήπειρο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5 Γιγαβάτ. Η μεγαλύτερη μεγέθυνση καταγράφηκε στην Κίνα όπου συνδέθηκαν στο δίκτυο 11,3 φωτοβολταϊκά Γιγαβάτ το 2013. Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ήταν η Ιαπωνία με 6.9 GW και ακολούθησαν ΗΠΑ με 4.75 GW και Γερμανία με 3,3 Γιγαβάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέλαβε την όγδοη θέση παγκοσμίως με ένα Γιγαβάτ. Η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς βρίσκεται ακόμα στη Γερμανία με 35,5 Γιγαβάτ, ενώ ακολουθεί η Κίνα με 18,3 Γιγαβάτ.

– Το φράγμα του 1% Παρότι η Ευρώπη έχει απολέσει τη δυναμική της, είναι η γεωγραφική περιοχή με την υψηλότερη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα με 3%. Το φράγμα του 1% ξεπέρασαν οι Αυστραλία, Ιαπωνία και Ισραήλ, ενώ οι τεράστιες αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ θα χρειαστούν πολύ περισσότερο ήλιο για να σπάσουν αυτό το φράγμα.

– Εννέα Γιγαβάτ στο τρίμηνο, 50 Γιγαβάτ στο τέλος του έτους Σύμφωνα με το NPD Solarbuzz η παγκόσμια φωτοβολταϊκή ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ α΄τριμήνου με 9 Γιγαβάτ αυξημένη κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη καλύτερη επίδοση. Η ζήτηση προήλθε κυρίως από την Ιαπωνία και τη Βρετανία που αθροιστικά ξεπέρασαν το ένα τρίτο της συνολικής. Το NPD Solarbuzz εκτιμά ότι η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς θα ξεπεράσει τα 50 GW το προσεχές δωδεκάμηνο (ως τα τέλη Μαρτίου 2015).

Απάντηση