Το Tesla Gigafactory θα παράγει από ΑΠΕ την ενέργεια που καταναλώνει

Το εργοστάσιο-γίγας που κατασκευάζει η Tesla στην έρημο Νεβάδα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής της στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.
Χωρίς το «Gigafactory» η εταιρεία του Ήλον Μασκ δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την προμήθεια μπαταριών για τα εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σκοπεύει να παράξει στο προσεχές μέλλον, αρχής γενομένης με το φθηνό «Model 3″ από τον Μάρτιο του 2016.
Χάρη στις οικονομίες κλίμακας και τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, οι μπαταρίες του Gigafactory θα είναι κατά 30% φθηνότερες από τις υπόλοιπες συμπιέζοντας προς τα κάτω το συνολικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Άλλωστε η μπαταρία αντιστοιχεί στο 25%-50% του κόστους ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, Νταν Ντόλεβ, η Tesla θα μειώσει το κόστος των μπαταριών κατά 70%, στα 38 δολάρια ανά Κιλοβατώρα όταν το εργοστάσιο Gigafactory φτάσει στο αποκορύφωμα της παραγωγικής του ικανότητας, βελτιωθεί η τεχνολογία των μπαταριών, βελτιστοποιηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα και συντρέξουν και ορισμένοι ακόμα, δευτερεύοντες, παράγοντες.
Τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των νέων μπαταριών Tesla περιλαμβάνουν μια αποδοτική κάθοδο νικελίου-κοβαλτίου-αλουμινίου και τη χρήση μιας ανόδου συνθετικού πυριτίου-γραφενίου με διπλάσια έως εξαπλάσια αποθηκευτική ικανότητα σε σύγκριση με τις συμβατικές ανόδους γραφίτη που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Το Gigafactory θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα στον πλανήτη. Η θέση του στην τελική κατάταξη εξαρτάται από την τελική επέκταση του αρχικού σχεδίου και σε πλήρη λειτουργία θα παραγάγει μόνο του περισσότερες μπαταρίες από την παγκόσμια παραγωγή του 2013.

Απάντηση