Το Samsung Museum of Art της Σεούλ μεταμορφώθηκε σε αεροδρόμιο

Το Plateau, το Samsung Museum of Art της Σεούλ μεταμορφώθηκε σε αεροδρόμιο από το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset, γνωστό για την χαρακτηριστική φιλοσοφική ματιά τους στη σχέση μεταξύ της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του design.
Η έκθεση τους, με τον τίτλο Aéroport Mille Plateaux, είναι εμπνευσμένη από τη εξαιρετική αρχιτεκτονική του μουσείου, το οποίο είναι κατασκευασμένο κυρίως από γυαλί και ατσάλι, αλλά και από τις ιδέες των Gilles Deleuze και Felix Guattari, στο βιβλίο-σταθμό Mille Plateaux (1980), από όπου εμπνεύστηκαν και τον τίτλο. Η έκθεση μετατρέπει το μουσείο σε ένα φαντασιακό αεροδρόμιο συνδέοντας την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία και τον καθημερινό χώρο σε μια κοινή οπτική. Για την υλοποίηση του αεροδρομίου, οι Elmgreen & Dragset αντέγραψαν με σχολαστικότητα τις λεπτομέρειες από τις βασικές λειτουργικές δομές του. Οι χώροι του check-in και τα σημεία ελέγχου ασφαλείας, η αίθουσα αναμονής και οι πύλες των αναχωρήσεων, οι ζώνες παραλαβής αποσκευών και το κατάστημα αφορολογήτων ειδών, όλα μαζί δημιουργούν μια τέλεια εντύπωση ενός αεροδρομίου, στην οποία ενσωμάτωσαν ένα πρόσθετο επίπεδο καλλιτεχνικών τροποποιήσεων. Οι ανατρεπτικές αυτές παρεμβάσεις στην κανονικότητα περιλαμβάνουν μια σπασμένη σκάλα που θα οδηγούσε σε μια τελικά απρόσιτη πύλη και ένα εγκαταλελειμμένο μωρό μπρoστά από ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Η έκθεση περιλαμβάνει και μια επιλογή έργων από τις προηγούμενες εκθέσεις του καλλιτεχνικού δίδυμου.
Οι Michael Elmgreen και Ingar Dragset, ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 1995, και είναι ευρέως αναγνωρισμένοι για το έργο τους, την οπτικοποίηση πολύπλοκων κοινωνικών ζητημάτων και τον σχεδιασμό του απρόβλεπτου καλλιτεχνικού τους οράματος σε πραγματικούς χώρους.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18147,18148,18149,18150″][/images_grid]

Απάντηση