fbpx

Το «παθητικό» σπίτι Ressο κέρδισε το βραβείο αρχιτεκτονικής

Print Friendly, PDF & Email

Η ομάδα Resso, αποτελούμενη από 50 φοιτητές του Πολυτεχνείου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη (Universitat Politecnica de Catalunya, Barcelona Tech) αναδείχθηκε μεγάλος νικητής στην κατηγορία «Αρχιτεκτονική» του ευρωπαϊκού Ηλιακού Δεκάθλου (Solar Decathlon Europe 2014). Κέρδισε επίσης το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Πολεοδομία & Κοινωνία».

Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη στο Παρίσι, στο Cité du Soleil στις Βερσαλλίες, και περιλάμβανε 19 ομάδες φοιτητών από 16 χώρες. Με κεντρικό άξονα την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, η ομάδα φοιτητών από την Καταλονία δημιούργησε ένα κτήριο που έχει λάβει την ονομασία Resso, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 81 τ.μ., που ενδείκνυται για πολλαπλές χρήσεις: εντευκτήριο, τραπεζαρία, χώρος παιχνιδιού, αίθουσα χορού, ακόμα και γήπεδο μπάσκετ. Ο κύβος έχει συνολικό αποτύπωμα 111 τ.μ. Στη βορειοδυτική πλευρά και τη βορειοανατολική πλευρά, μια περίμετρος σε σχήμα L φιλοξενεί χώρους όπως το μπάνιο και την κουζίνα.

Στη νότια πλευρά, ένας διπλός ημιδιάφανος τοίχος από πολυκαρβονικά υλικά λειτουργεί ταυτόχρονα ως συλλέκτης θερμότητας και ως φωταγωγός φυσικού φωτός. Το κτήριο είναι πλήρως αυτάρκες χάρη σε μια σειρά από παθητικά συστήματα. Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι ένα μικρό μέρος των συστημάτων μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος που περιλαμβάνει. Η παθητική συλλογή θερμότητας, μαζί με τον φυσικό κλιματισμό και εξαερισμό, συμπληρώνονται από συστήματα συλλογής και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων. Τα νερά της βροχής συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν στην καθαριότητα του χώρου, ενώ τα απόνερα συγκεντρώνονται εκ νέου και ανακυκλώνονται.

Η ομάδα των φοιτητών που κατασκεύασε το Resso επισημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιήσει απλές τεχνικές αντί για εξελιγμένες τεχνολογίες, ενώ η κατασκευή του μπορεί να γίνει από μια ομάδα 45 ατόμων σε δέκα μόλις ημέρες. Η επίπλωση του κτηρίου έγινε με ανακυκλωμένα, επαναχρησιμοποιούμενα και άλλα, φαινομενικά άχρηστα, υλικά: τα καθίσματα φτιάχτηκαν από ελαστικά αυτοκινήτων ή χρησιμοποιήθηκαν μεταχειρισμένες πολυθρόνες και αιώρες που προμήθευσε η τοπική κοινότητα. Ο «γυμνός» εσωτερικός χώρος σημαίνει ότι η δομή, αλλά και τα εσωτερικά δωμάτια διατηρούνται φθηνά και προσαρμόσιμα.

Το κτήριο προωθεί την έννοια του ενεργού χρήστη που μπορεί βλέπει την «ακτινογραφία» του κτηρίου όταν κάνει ακόμα και απλές λειτουργίες. Όταν βάζεις τον φορτιστή του τηλεφώνου σου στην πρίζα μπορείς να δεις την πράσινη καλωδίωση που κατευθύνεται στα φωτοβολταϊκά πάνελ και έτσι μπορείς να συνειδητοποιήσεις καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού. Στόχος των φοιτητών είναι να εγκαταστήσουν τέτοια κτήρια στα προάστια της Βαρκελώνης και να συμβάλουν στην απεξάρτηση των τοπικών κοινοτήτων από τη «μητρόπολη».

[images cols=”three” lightbox=”true”] [image link=”5977″ image=”5977″] [image link=”5978″ image=”5978″] [image link=”5979″ image=”5979″] [image link=”5980″ image=”5980″] [/images]

Απάντηση