Στη βουλή το μέλλον του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέθεσε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, με την οποία ζητεί να μάθει το μέλλον του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και το γιατί παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην περαίωση των αιτήσεων.

Στην ερώτηση του κ. Δανέλλη γίνεται αναφορά στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες, οι οποίοι προέβησαν σε τεχνικές εργασίες επί των οικιών των δικαιούχων του προγράμματος και καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν πληθώρα προβλημάτων, λόγω της μη έγκαιρης καταβολής των ποσών που δαπάνησαν.

Ειδική μνεία γίνεται, επίσης, για την Περιφέρεια της Κρήτης, στην οποία οι δικαιούχοι εμφανίζονται να περιμένουν για την περαίωση της αίτησής τους ακόμη και τρία χρόνια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δανέλλη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Θέμα: «Καθυστερήσεις πληρωμών του προγράμματος ‘Εξοικονόμηση κατ’ οίκον’».

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ενισχύσει την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, διασφαλίζοντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον για όσους επιθυμούσαν να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, από τη στιγμή που οι επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης περιλάμβαναν την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης, καθώς και άλλες παρεμφερής βελτιώσεις.

Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά την εφαρμογή του και αφορούν κυρίως τις καθυστερήσεις χρηματοδότησης, τον κακό προγραμματισμό από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως π.χ. του Ε.Τ.Ε.ΑΝ. καθώς και την αυξημένη γραφειοκρατία που απαιτούνταν για την ένταξη στο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν έχει λήξει.

Ειδικότερα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, όπως π.χ. στην Περιφέρεια της Κρήτης όπου εκκρεμούν αιτήσεις από το 2012, αποτελούν διάστημα το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις 40 ημέρες που προβλέπονταν από τις σχετικές διατάξεις και έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες, οι οποίοι ενεπλάκησαν με το πρόγραμμα.

Οι παραπάνω επαγγελματίες βρίσκονται απλήρωτοι, ενώ έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών, έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές τους και, παρόλα αυτά, καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για χρήματα που δεν έχουν λάβει.

Δεδομένου ότι οι κλάδοι που δραστηριοποιούνταν στην οικοδομή είναι αυτοί οι οποίοι έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την κρίση των τελευταίων ετών.

Δεδομένου ότι τέτοιου τύπου προγράμματα είναι όχι μόνο περιβαλλοντικά αναγκαία για το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας μας, αλλά παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν και μοχλό ανάπτυξης για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Δεδομένου ότι από την πλευρά των πολιτών εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για την περαιτέρω συνέχιση του προγράμματος.

Δεδομένου ότι Το Ποτάμι τάσσεται απαρέγκλιτα υπέρ όλων εκείνων των θεσμικών μέτρων, που διασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνουν την οικονομική ανισότητα και οδηγούν τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, όπως π.χ. από το λιγνίτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιοι είναι οι λόγοι των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των επαγγελματιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον;

Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση αποπληρωμή των επαγγελματιών και πότε υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί;

Υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου σχεδιασμός για τη συνέχιση του προγράμματος, δεδομένου ότι οι πολίτες εξακολουθούν να επιθυμούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής

Απάντηση