Στην Κωνσταντινούπολη η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια το 2016

Η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει την παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια το 2016, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Γιλντίζ μιλούσε για το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας, στη Νότια Κορέα, σημειώνοντας ότι τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες, να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ασφαλείς επενδύσεις και την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2016, δήλωσε ο Γιλντίζ, όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 9.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων Υπουργών κυβερνήσεων, διευθυνόντων συμβούλων ενέργειας, έγκυρους αναλυτές και ερευνητές. «Η Τουρκία αξίζει μιας τέτοιας οργάνωσης με κύρος».

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας όπου ανήκει ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας Άκκιουγιου (AKKUYU NGS), ανέφερε ότι θέλουν να κάνουν και τρίτο και τέταρτο πυρηνικό σταθμό. « Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι μια δουλειά που φέρνει έσοδα και εμείς εξετάζουμε το θέμα από την πλευρά του οφέλους».

Ο Ραούφ Κασούμοφ, ανέφερε ότι έχει τρία χρόνια που Τούρκοι φοιτητές εκπαιδεύονται στη Ρωσία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και μέχρι σήμερα περίπου 200 φοιτητές έχουν επωφεληθεί από αυτό, εξηγώντας ότι πρόκειται για πενταετές πανεπιστημιακό πρόγραμμα με πρακτική σε πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία και συνολικά 600 Τούρκοι φοιτητές θα περάσουν από αυτό.

Σε παρατήρηση ότι το σχέδιο για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου είναι συνδεδεμένο με το μέλλον των τουρκο-ρωσικών σχέσεων, ο Κασούμοφ σχολίασε ότι κανείς δεν θα θέλει να αχρηστεύσει ένα έργο 20 δις δολαρίων. Ένα θέμα οικονομικής προτεραιότητας δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις, πρόσθεσε διερωτώμενος πως θα μπορούσε να είναι ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών ένα θέμα επένδυσης 20 δις και να το θάψουν.

Απάντηση