Στέλιος Κόχυλας: Αρχές & αξίες χωρίς συμβιβασμούς!

Σαράντα χρόνια μίας ιδιαίτερα θετικής και επιτυχημένης πορείας συμπληρώνει η εταιρεία ΑΝΑΛΚΟ μιας πορείας που αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια εμπλουτίζοντας την αγορά με νέες αποχρώσεις και εξειδικευμένες λύσεις. Ο Πρόεδρος της εταιρείας κος Στέλιος Κόχυλας μίλησε για την επιτυχημένη δραστηριότητα της ΑΝΑΛΚΟ και τις ποιοτικές λύσεις που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

H εταιρεία συμπλήρωσε 40 έτη από το ξεκίνημα της λειτουργίας της. Μιλήστε μας για τις πτυχές αυτής της σημαντικής διαδρομής της ΑΝΑΛΚΟ.

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στην επιφανειακή προστασία μεταλλικών επιφανειών από το 1974. Αρχικά με τη μέθοδο της ανοδίωσης και στην συνέχεια περί τα τέλη του 1983 και με την Η/Β (ηλεκτροστατική βαφή). Σήμερα και μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεχίζει. Έχουμε δημιουργήσει δύο υπερσύγχρονες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Ρουμανία, σε ιδιόκτητους χώρους συνολικού εμβαδού 25000 τ.μ. Η ΑΝΑΛΚΟ Ελλάδος εδρεύει στην περιοχή Αχαρναί Αττικής σε εγκαταστάσεις 10000 τ.μ. και αποτελείται:

• Από δύο γραμμές Η/Β απόλυτα αυτοματοποιημένες με τέσσερις και δύο καμπίνες αντίστοιχα και δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής 50 τόνων προφίλ, έως και 8 μ. μήκος.
• Δύο γραμμές σουμπλιχρωμίας (απομίμηση ξύλου) με απόδοση έως και 15 τόνους προφίλ ημερησίως.
• Τραπέζι βαφής τελάρων σουμπλιχρωμίας με διάσταση 1.5μ Χ 3.0 μ.
• Μια τελευταίας τεχνολογίας μονάδα ανοδίωσης ισχύος 45000 Ampere που μας δίνει καθημερινά περί τους 20 τόνους ανοδιωμένο προϊόν, ενώ έχει τη δυνατότητα βαφής προφίλ έως και 7.5 μ μήκος.

Η εταιρεία μας έχει βάλει την ποιοτική της σφραγίδα στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα, των οποίων οι προδιαγραφές ήταν πάντα υψηλών απαιτήσεων. Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, Αθηναϊκό μετρό, Στάδιο Καραϊσκάκη, Μέγαρο Μουσικής και εκατοντάδες άλλα μικρά και μεγάλα.

Η ΑΝΑΛΚΟ δίνει ξεχωριστό «παρών» και εκτός συνόρων, ιδιαίτερα στη Ρουμανία, όπου και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Πείτε μας για αυτή τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Η επένδυση στη Ρουμανία, δεν προέκυψε τυχαία, είμαστε μια εταιρεία με ανησυχίες εξωστρέφειας χρόνων. Τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά πίστευα πάντα ότι ακόμη και στην αγορά του αλουμινίου, μέταλλο με άπειρες εφαρμογές, μπορεί να προκύψει κορεσμός, καλό είναι λοιπόν κανείς να φροντίζει για εναλλακτικές.

Είναι δεδομένο ότι η μοναδική «τέχνη» που γνωρίζω καλά είναι η βαφή και δεν σκέφθηκα ούτε για μια στιγμή να την εγκαταλείψω ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια εμπεριστατωμένη έρευνα αρχές της δεκαετίας του 2000 στα Βαλκάνια και καταλήξαμε ότι η Ρουμανία έχει τα περισσότερα θετικά στοιχεία για επένδυση. Το 2003 αγοράσαμε το εργοστάσιο σε χώρο 15 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή της Jilava, και εγκαταστήσαμε: Μια πρότυπη μονάδα Η/Β τριών αυτόματων καμπινών με συνολική δυνατότητα παραγωγής 40 τόνους ημερησίως και μήκος προφίλ 8 μ.

Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργίας της μια μονάδα χημικής προεργασίας με ψεκασμό για εξαρτήματα μήκους έως και 3μ. με απεριόριστες δυνατότητες σε ταχύτητα αλλά και με πιστοποιημένο ποιοτικό αποτέλεσμα. Επίσης από πενταετίας δημιουργήσαμε τμήμα διαμόρφωσης μετάλλων με στράτζες, ψαλίδια, γωνιοκόπτες, κουρμπαδόρους και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με ειδικές μεταλλικές κατασκευές. Τελευταία μας επένδυση η μονάδα υγρής ηλεκτροστατικής βαφής με έξι στάδια προεργασίας για τα προϊόντα του τμήματος διαμόρφωσης, αλλά και για κάθε μεταλλική επιφάνεια, που προορίζεται για έργα με ειδικές απαιτήσεις και ψηλά ποιοτικά στάνταρ. Επίσης και στη μονάδα αυτή το μήκος των προς βαφή αντικειμένων φτάνει τα 8Μ.

Η ΑΝΑΛΚΟ Ρουμανίας είναι μονίμως μέσα στα μεγάλα έργα της χώρας, είναι πλέον επώνυμη και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της ενημέρωσης με εκδηλώσεις σε όλη τη Ρουμανία, σε συνεργασία με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, εταιρείες πούδρας με παγκόσμια εμβέλεια, καθώς επίσης και με παραγωγούς Αρχιτεκτονικών συστημάτων.

Η ανοδίωση αποτελεί έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τομέα για την εταιρεία. Ποια η σημασία της σε ελληνική και ξένη αγορά;

Η ΑΝΑΛΚΟ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε σταματήσει την ανοδίωση, λόγω της καλπάζουσας επικράτησης της Η/Β. Θελήσαμε να εξελίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο την Η/Β διότι, όπως φάνηκε τελικά ήταν το μέλλον για τη βαφή των αρχιτεκτονικών συστημάτων. Βέβαια το μεράκι και η αγάπη μου για την ανοδίωση υπήρχαν πάντα μέσα μου και όταν το 2006 ξεκινήσαμε το σχεδιασμό του νέου εργοστασίου, πρότεινα στους συνεργάτες μου τη δημιουργία της νέας μονάδας ανοδίωσης. Σήμερα με τις ανατροπές που έχουν προκύψει στη χώρα μας νιώθω απόλυτα δικαιωμένος και ευτυχής γι’ αυτή μου την επιλογή, αφού έγινε η αφορμή να σωθούν πολλές θέσεις εργασίας στην ΑΝΑΛΚΟ και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για μένα.

Η νέα μονάδα ανοδίωσης ξεκίνησε το 2010, κάναμε συνεχείς βελτιώσεις σε διάφορες παραμέτρους, επενδύσαμε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και σήμερα δυνάμεθα να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα. Είναι δεδομένο ότι στο εξωτερικό η ανοδίωση είναι πολύ πιο διαδεδομένη και ως εκ τούτου και η χρήση της ευρύτερη. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια προσπάθεια σε συνεργασία με την ΑΝΑΛΚΟ Ρουμανίας για να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας και σε βιομηχανικές εφαρμογές, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα ανάκαμψης;

Στην εταιρεία μας παρά το γεγονός ότι δεν εμπορευόμαστε ένα αυτούσιο προϊόν, πάντα είχαμε τάσεις εξωστρέφειας. Μας προβλημάτιζε η συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης των προϊόντων αλουμινίου και ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη σε μια κορεσμένη αγορά. Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε εναλλακτικές λύσεις (βλέπε ανοδίωση) στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρουμανία με την προσθήκη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Συνεχίζουμε πάντα να ερευνούμε το ενδεχόμενο νέων προϊόντων συναφών με το αντικείμενό μας. Συνεχίζουμε επίσης να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που γεννά η κρίση, διότι πιστεύουμε πώς ένας ενημερωμένος εργαζόμενος είναι η σημαντικότερη ίσως παράμετρος επιτυχίας μιας επιχείρησης. Αναβαθμίζουμε ενεργειακά τις κτηριακές μας εγκαταστάσεις στην Ελλάδα προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον.

Η πολιτική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας δυστυχώς. Πιστεύω όμως πώς η περίοδος της κρίσης ήδη μετράει εφτά χρόνια και είναι υπέρ αρκετά. Θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για μια έστω υποτυπώδη ανάκαμψη μέσα στο 2016, την ομαλοποίηση της πολιτικής εκτροπής που υφιστάμεθα και που δεν θυμίζει σε τίποτα Ευρωπαϊκή χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ίσως η πιο προνομιακή χώρα της Ευρώπης, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό που χρειάζεται είναι, εμείς να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό για το οποίο διακρινόμαστε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, τη δύναμη του μυαλού μας για το κοινό καλό.

Η αρχιτεκτονική είναι συνυφασμένη με το αλουμίνιο και γενικότερα με τη βαφή, ανοδίωση, αποχρώσεις ξύλου. Πως μεθοδεύει τις ενέργειές της η εταιρεία για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο αρχιτέκτονας έχει το πρώτο και τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την επιλογή σχεδίων και χρωμάτων στα κουφώματα. Οι δυνατότητές μας στο να καλύψουμε κάθε απαίτηση είναι δεδομένες, άλλωστε στο παρελθόν έχουμε κυριολεκτικά δημιουργήσει ιδιαίτερες αποχρώσεις σε συνεργασία με τις εταιρείες παραγωγής χρωμάτων προκειμένου να ανταποκριθούμε στο αίτημα μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων. Η επαφή μας με τα αρχιτεκτονικά γραφεία ήταν πάντα μέσα στο σχεδιασμό του εμπορικού τμήματος της εταιρείας σε Ελλάδα και Ρουμανία και συνεχώς διευρύνεται.

Ιδιαίτερα στην Ρουμανία η ΑΝΑΛΚΟ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ παράλληλα διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης, όπου παρουσιάζονται νέα προϊόντα, νέες τάσεις κ.λπ.

Σημαντικοί παράγοντες στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας ήταν και είναι η έμφασή της στην απόλυτη ποιότητα αλλά και η περιβαλλοντική της πολιτική με την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Αναλύστε μας γενικότερα για τις πιστοποιήσεις και την αναγκαιότητα αυτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής μου σταδιοδρομίας έμεινα πιστός στην αρχή, ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς!! Θεωρώ και προσπαθώ να το μεταδώσω και στους συνεργάτες μου, ότι κάθε τι, μη ποιοτικό, είναι εφήμερο. Πρέπει λοιπόν οι προσπάθειες όλων μας να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με σεβασμό και εκτίμηση προς τον επαγγελματία που μας τιμά με την επιλογή του. Η ΑΝΑΛΚΟ είναι από τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησε τον όρο πιστοποίηση και συμμετείχε ενεργά στο να επικρατήσει επιτέλους στην Ελληνική αγορά.

Είμαστε σίγουρα μεταξύ των τριών πρώτων εταιρειών που απέκτησαν ISO και στη συνέχεια όλα τα πιστοποιητικά που απαιτούνται από Ευρωπαϊκούς ή ακόμη και παγκοσμίους οργανισμούς. Ενδεικτικά αναφέρω τις πιστοποιήσεις που κατέχει η εταιρεία μας επί σειρά ετών Qualicoat, Qualideco, Qualanot, των οποίων τις νόρμες εφαρμόζουμε ανελλιπώς, ελεγχόμενοι συνεχώς από την ΕΕΑ.

Η τελευταία ποιοτική παράμετρος στην οποία θα αναφερθώ και την οποία αναγορεύει σε μείζον θέμα όλα τα χρόνια της ύπαρξής της η εταιρεία μας, είναι αναμφισβήτητα η προστασία του περιβάλλοντος. Με δαπάνη που ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ εγκαταστήσαμε μονάδα βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων, στην οποία εφαρμόζουμε την τεχνική της μηδενικής απόρριψης. Μηδενική απόρριψη σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιείς τεράστιες ποσότητες νερού, που σε άλλη περίπτωση θα απέρριπτες.

Ό,τι γίνεται καθημερινά στην ΑΝΑΛΚΟ και αφορά στην ποιότητα της παραγωγής είναι μετρήσιμο, γι’ αυτό φροντίζει το Τμήμα έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το χημείο. Όλα αυτά επιτυγχάνονται σε ένα περιβάλλον που διαθέτει φυσικά όλα τα μέσα, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένους επιστήμονες που αναλύουν την κάθε λεπτομέρεια προς αποφυγή αστοχιών. Βέβαια η αστοχία υπάρχει πάντα σε μία παραγωγή και ειλικρινά εμείς δεν θα προσπαθήσουμε ποτέ να διεκδικήσουμε το αλάνθαστο. Αυτό όμως για το οποίο θέλω να σας βεβαιώσω, είναι, ότι γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια καθημερινά προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την κάθε πιθανότητα αστοχίας.

Ποιοι οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας ζωής του Στέλιου Κόχυλα πέρα από την εταιρεία ANALKO;

Ο σημαντικότερος σταθμός της ζωής μου είναι ο κοινός πιστεύω για όλους τούς ανθρώπους, τα παιδιά μου, η οικογένεια, η συνέχεια αν θέλετε. Έχω τρία υπέροχα παιδιά δύο αγόρια και μία κόρη. Ο μεγάλος μου γιος συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρείας, ο μικρός είναι μαθητής ενώ η κόρη μου ασχολείται με τρία από τα έξι εγγόνια μου. Παράλληλα με την ΑΝΑΛΚΟ δραστηριοποιούμαι και σε άλλους τομείς όπως αυτόν του τουρισμού, διατηρώντας μια μεγάλη μονάδα εστίασης στην Πάργα ενώ είναι υπό κατασκευή και μια ξενοδοχειακή μονάδα στην ίδια περιοχή.

Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω γνωστή την κυκλοφορία των νέων χρωματολογίων της ANALKO με νέες αποχρώσεις, με χρώματα υπέρ ανθεκτικά κλάσης 2 και 3, υψηλών προδιαγραφών, με ελάχιστη επιβάρυνση σε σχέση με τα συμβατικά. Υπολογίζω τη διάθεσή τους περί τα τέλη Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, οι συνεργάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από το εμπορικό μας τμήμα.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση