Σημαντικά κτήρια της Θεσσαλονίκης… στη διάθεσή σας!

Τι κοινό μπορεί να έχουν χαρακτηριστικές βίλες της οδού Βασιλίσσης Όλγας με το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο και η έπαυλη Πετρίδη επί της οδού Αναγεννήσεως το γήπεδο ποδοσφαίρου της Τούμπας; Απλούστατα ότι αποτελούν τοπόσημα της πόλης της Θεσσαλονίκης που πολλοί θα ήθελαν να είχαν το ελεύθερο να τα εξερευνήσουν.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Open House Thessaloniki που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς αρχιτεκτονικού θεσμού Open House. ΄Εχοντας προϊστορία πάνω από 22 χρόνια, το Open House πραγματοποιείται ετησίως σε περισσότερες από 26 πόλεις. Το πρόγραμμα επισκέψεων της διοργάνωσης πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου με νέα κτήρια και χώρους να έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα επισκέψεων της διοργάνωσης. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε: οι χώροι του Open House Μεταξύ αυτών, τα Παλαιά Σφαγεία της Θεσσαλονίκης, ο οικισμός Ουζιέλ -ένας από τους λίγους διατηρητέους της πόλης-, το Μουσείο Ύδρευσης, η Στοά Μαλακοπή, το Αλατζά Ιμαρέτ, η έπαυλη Πετρίδη επί της οδού Αναγεννήσεως, χαρακτηριστικές βίλες της οδού Βασιλίσσης Όλγας, καινούριες μονοκατοικίες στα προάστια και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Τούμπας κ.α. που ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Στο φετινό πρόγραμμα του Open House Thessaloniki έχει γίνει προσθήκη εντυπωσιακών κατοικιών και διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης και στα προάστια, επαγγελματικών χώρων με ξεχωριστό design και πολλών δημοσίων κτιρίων. Οι επισκέψιμοι χώροι -63 στο σύνολο- έχουν ανανεωθεί κατά 40-50% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διατηρήθηκαν στη λίστα σημαντικά αξιοθέατα όπως ο Λευκός Πύργος και το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εβραϊκό Μουσείο, αλλά και χώροι που προσέλκυσαν πολλούς επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις, όπως μία κατοικία στην Άνω Πόλη, ένα διαμέρισμα στον Άγιο Μηνά κ.ά.

Στόχος της είναι η προβολή της αρχιτεκτονικής κάθε πόλης και περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις για ένα τριήμερο κάθε έτος και διαδρομές σε ιστορικά κτίσματα, καθώς και επισκέψεις σε σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικά διαμερίσματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Διαγωνισμός Φωτογραφίας Οι επισκέπτες των χώρων του Open House Thessaloniki θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν. Οι μαθητικές επισκέψεις και το πάρτι λήξης Η πρώτη μέρα της διοργάνωσης, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη σε μαθητικές επισκέψεις. Είκοσι σχολεία προγραμμάτισαν φέτος να επισκεφθούν χώρους που τα ίδια επέλεξαν μέσα από τη λίστα του Open House Thessaloniki. Το Open House θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης.

http://www.openhousethessaloniki.gr/gr/

Απάντηση