Προφίλ αλουμινίου δημιούργησαν ένα «διαμάντι» στη Βαρκελώνη

Print Friendly, PDF & Email

Η θέση του Πύργου Diagonal ZeroZero είναι εξαιρετική. Βρίσκεται στην Diagonal, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης. Είναι ορατός από την πόλη και από την ακτή και θέτει τα σύνορα μεταξύ της ενοποιημένης πόλης και των μεγάλων εκτάσεων δημοσίου χώρου στην περιοχή του Φόρουμ.

Περιβάλλεται από μεμονωμένα κτίρια σε ένα ευρύ πλαίσιο διαφορετικών κλιμάκων και χρήσεων που δημιουργούν ταυτόχρονα ένα μητροπολιτικό κέντρο και μια γειτονιά που ακόμα σχηματίζεται. Πρόκειται για ένα πύργο με διπλή ανάγνωση, από κοντά και μακριά.

Λαμβάνοντας τις αστικές κατευθύνσεις που αποτελούν την περίμετρο του οικοπέδου, δημιουργούν τη μορφή του, ένα τραπεζοειδές πρίσμα, απότομο και στυλιζαρισμένο, μια καθαρή και γαλήνια μορφή, υπόλευκο και φωτεινό, το οποίο αποκαλύπτει δυναμικούς όγκους, που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ιδιαιτερότητες του εσωτερικού και συνδέονται με τα διάφορα ύψη των κτιρίων γύρω από αυτό.

Το εξωτερικό ανταποκρίνεται στην πόλη και τη θέα από μακριά, και το εσωτερικό ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα και το όραμα σχεδιασμού του. Το εταιρικό πρόγραμμα των οικοδεσποτών του πύργου έχει ένα μεγάλο κοινό μέρος που θα το συνδέει με τις αστικές ροές, το ισόγειο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία αλληλένδετα επίπεδα, γύρω από ένα αίθριο, ύψους 40 μέτρων, που ακολουθεί την κλίση της παρακείμενης πλατείας Φόρουμ και είναι ανοικτό στο κοινό. Αυτή η άμεση οπτική και φυσική συνέχεια με την πόλη θα βοηθήσει τον πύργο να επωφεληθεί από τις δραστηριότητες των πολιτών και από την άλλη θα διευκολύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν και να απολαύσουν τις δραστηριότητες στο κτίριο.

Στο εσωτερικό του πύργου τέσσερα μοναδικά σημεία το καθιστούν ένα σύνολο δυναμικό και δημιουργούν μια ποικιλία εσωτερικών εμπειριών, παρά το γεγονός ότι σχεδιάστηκε για να στεγάσει την έδρα μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών: Το κεντρικό αίθριο λόμπι, από την πλευρά της Λεωφόρου Diagonal, ένα αίθριο στο 17ο επίπεδο που οδηγεί μέχρι την κορυφή του κτιρίου, με θέα στην ακτή Maresme, τη βεράντα και το διπλού ύψους δωμάτιο του Διοικητικού Συμβουλίου, που βρίσκεται στον 23ο όροφο και το αμφιθέατρο, το οποίο καταλαμβάνει δύο ορόφους και χωρίζεται σε μια ορχήστρα και δύο αμφιθέατρα που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα για πιο μικρές ομάδες.

Τα ανώτερα επίπεδα περιέχουν ενιαία γραφεία, εκμεταλλευόμενοι το δομικό σύστημα, σωλήνα με σωλήνα, που έχουν σχέση με κεντρικό πυρήνα και μια περιμετρική δομή κατά μήκος της πρόσοψης.

Η δομή της περιμέτρου χωρίζεται σε δύο μέρη: με πολύ μικρούς και λεπτούς κάθετους εσωτερικούς πυλώνες που τονίζουν την συμπίεση και με εξωτερικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν οριζόντιες δυνάμεις και ροπή.

Αυτά σχηματίζουν ένα πλέγμα στην πρόσοψη σχηματίζοντας ένα διαμάντι. Με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των στοιχείων στο κάτω μισό και λιγότερο στα ανώτερα τμήματα. Η πρόσοψη είναι ένα αρθρωτή κατασκευασμένη από λευκά προφίλ αλουμινίου και διαφανές γυαλί με λευκό κεραμικό χρώμα μεταξοτυπίας, που ενισχύει την κομψότητα του κτηρίου.

Σε συνδυασμό με την εσωτερική δομή, τοποθετούνται ανά 1,35 μ., και η δομή του εξωτερικού, αυτό το σχέδιο συμβάλλει στη διάδοση του ηλιακού φωτός για τον έλεγχο και λάμψη, δημιουργώντας εσωτερικούς χώρους με μεγάλη ποιότητα αντίληψης.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τοποθεσία: Βαρκελώνη Π
ρογραμματιστής: Κοινοπραξία της Zona Franca της Βαρκελώνης
Χρήστης: Telefónica SA
Έτη: 2006-2010
Επιφάνεια οικοπέδου: 4.044 τ.μ.
Ύψος: 110 μ.
Δάπεδα: 25 πάνω από το έδαφος, 3 υπόγεια
Πάνω από το έδαφος δομημένη έκταση: 25.300 τ.μ.
Υπόγεια δομημένη έκταση: 8.622 τ.μ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ύψος (αρχιτεκτονικά) 110,00 μ.
Δάπεδα (πάνω από το έδαφος) 25
Δάπεδα (κάτω από το έδαφος) 3
Έναρξη κατασκευής Μάρτιος 2008
Τέλος Κατασκευής Ιανουάριος 2011
Χώροι στάθμευσης 1.500

[images cols=»three» lightbox=»true»] [image link=»6304″ image=»6304″] [image link=»6305″ image=»6305″] [image link=»6306″ image=»6306″] [image link=»6307″ image=»6307″] [image link=»6308″ image=»6308″] [image link=»6309″ image=»6309″] [image link=»6310″ image=»6310″] [image link=»6311″ image=»6311″] [image link=»6312″ image=»6312″] [image link=»6313″ image=»6313″] [image link=»6314″ image=»6314″] [image link=»6315″ image=»6315″] [image link=»6316″ image=»6316″] [image link=»6317″ image=»6317″] [image link=»6318″ image=»6318″] [image link=»6319″ image=»6319″] [image link=»6320″ image=»6320″] [image link=»6321″ image=»6321″] [image link=»6322″ image=»6322″] [/images]

Απάντηση