Πιέσεις για διατήρηση των φοροαπαλλαγών στα φωτοβολταϊκά

Τη στιγμή που οι ηγέτες σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου συναντώνται στο Παρίσι με στόχο να συμφωνήσουν σε δεσμευτικές προτάσεις για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, στις ΗΠΑ αναζωπυρώνεται η δημόσια συζήτηση για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Στα τέλη του 2016 εκπνέουν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά και το ερώτημα είναι αν θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά βρίσκεται αντιμέτωπη με την άρση της φοροαπαλλαγής, ύψους 30%, του κόστους που έχει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times. Η φοροαπαλλαγή, ουσιαστικά μια μορφή κρατικής επιδότησης, ήταν ένας από τους παράγοντες που υποστήριξαν την επέκταση της αμερικανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, καθιστά πιο ανταγωνιστική την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Ομως, από το 2017 η φοροαπαλλαγή θα μειωθεί στο 10% για επιχειρήσεις και θα μηδενιστεί για ιδιώτες. Η ένωση αμερικανικών εταιρειών που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου χίλιες εταιρείες, προσπαθεί να πείσει τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να διατηρήσουν τη φοροαπαλλαγή για μερικά χρόνια ακόμη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι θα εξακολουθήσουν να είναι κερδοφόρες ακόμη και αν μειωθεί το ύψος των φοροαπαλλαγών. Μάλιστα, υπάρχει και μία ιδιωτική (μη εισηγμένη) εταιρεία, η Sunnova Energy, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας έγραψε σε μέλη του Κογκρέσου καλώντας τα να μειώσουν τις φοροαπαλλαγές. Στην επιστολή του, ο κ. Τζον Μπέργκερ της Sunnova Energy υποστηρίζει πως «είχαμε μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεσή μας για να προετοιμαστούμε και ως βιομηχανία έχουμε πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο ωριμότητας ώστε να μην είναι πλέον ανάγκη η κυβέρνηση να αναλαμβάνει το 30% του κόστους των έργων μας».

Κατά τους Financial Times, η άποψη αυτή αποτελεί μειοψηφία στην αμερικανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Βέβαια, πολλές εταιρείες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μείωσης των φοροαπαλλαγών. Η εταιρεία SolarCity, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ (μεταξύ άλλων έχει και την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla), ενημερώνει τους επενδυτές ότι θα αναπτυχθεί ταχύτερα εάν παραμείνουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές, ωστόσο υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσει να έχει κέρδη ακόμη και αν μειωθούν αυτές στο 10%. Τον Οκτώβριο, στελέχη της SolarCity ενημέρωσαν τους επενδυτές ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας από 80%-90% τον χρόνο στο 40% το 2016 ακριβώς ώστε να περιορίσουν το κόστος ενόψει της μείωσης των φοροαπαλλαγών.

Στελέχη της SunPower, η οποία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ και εξοπλισμό αλλά και μικρής και μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα, υποστηρίζει πως η ηλιακή ενέργεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί ελκυστική επιλογή για τις αμερικανικές εταιρείες κοινής ωφελείας ακόμη και αν μειωθεί το ύψος των φοροαπαλλαγών. Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Η μέση τιμή των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει μειωθεί από τα 3,50 δολάρια ανά βατ το 2007 στα 0,75 δολάρια σήμερα. Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν καταφέρει να μειώσουν και το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και του εξοπλισμού που χρειάζεται ώστε να συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία First Solar έκλεισε συμφωνία με τη NV Energy, η οποία ανήκει στον όμιλο της Berkshire Hathaway, προκειμένου να της πουλάει ενέργεια στην αρχική τιμή των 3,87 σεντ ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι από τις χαμηλότερες στις ΗΠΑ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι το προαναφερθέν συμβόλαιο θα ήταν ανταγωνιστικό ως προς την τιμή που θα προσέφερε ένα εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την καύση φυσικού αερίου ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι φοροαπαλλαγές.

Απάντηση