Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ

Με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) να αποκτά σταδιακά την τελική του μορφή, παρουσιάστηκε σήμερα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η έως τώρα κατασκευαστική εξέλιξη του έργου, με αφορμή την ολοκλήρωση του ενεργειακού στεγάστρου, που αποτελεί το τελευταίο σημαντικό κατασκευαστικό ορόσημο στην πορεία του έργου, καθώς και ένα από τα πλέον καινοτόμα στοιχεία του.
Το ενεργειακό στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, τόσο για τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή κατασκευαστικά δεδομένα. Με περίτεχνη σύνθεση και ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, το στέγαστρο στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια, δεσπόζοντας πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παρά το γεγονός ότι έχει συνολικό βάρος 4.700 τόνων, διαστάσεις 100 Χ 100 μέτρα και το ψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 46 μέτρα, το στέγαστρο δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ και ενώνεται με τον ορίζοντα της πόλης.
Πέραν, όμως, των τεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του, το στέγαστρο αναλαμβάνει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη βέλτιστη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την περιβαλλοντική βιωσιμότητά του. Το ενεργειακό στέγαστρο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), καθώς και στον στόχο για ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 /ρύπων.
Η επιτυχής δημιουργία και ανέγερση του ενεργειακού στεγάστρου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμα σημαντικού ορόσημου που φέρνει το ΚΠΙΣΝ ακόμα πιο κοντά στην κατασκευαστική του ολοκλήρωση. Το έργο έχει ήδη διανύσει 39 μήνες ζωής και, μέσα στο ερχόμενο διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθούν ο Φάρος – μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πάνω από το κτίριο της ΕΛΣ, τα υαλοστάσια των προσόψεων, τα δάπεδα, οι ψευδοροφές, οι χρωματισμοί, τα φωτιστικά, ο εξοπλισμός σε σταθερή επίπλωση περιλαμβανομένων και των βιβλιοστασίων, οι μηχανισμοί της Κεντρικής και της Εναλλακτικής Σκηνής και οι χώροι των θεατών με τα καθίσματα. Επίσης, στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων στο στέγαστρο, που ξεκινά εντός Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2016, όπως και η πλήρωση του καναλιού με θαλασσινό νερό. Στον περιβάλλοντα χώρο, ολοκληρώνεται η κατασκευή των βοηθητικών κτιρίων και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της εσωτερικής οδοποιίας, των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η φύτευση του υπόλοιπου Πάρκου.
Η κατασκευαστική ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες.
«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους €596 εκατομμυρίων, καθώς και την πιο δυνατή επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το ΚΠΙΣΝ, μετά από τρία χρόνια ακατάπαυστων εργασιών, ωριμάζει σε κατασκευαστικό επίπεδο, και προετοιμάζεται σταθερά για τα επόμενα βήματά του και την παράδοσή του στην Ελληνική κοινωνία, που ελπίζουμε ότι με τη σειρά της θα το αγκαλιάσει και θα το απολαύσει».

Απάντηση