Οι ΑΠΕ φέρνουν αυξήσεις στο ρεύμα και τον Λαφαζάνη απέναντι στη ΡΑΕ

Αυστηρή προειδοποίηση στη ΡΑΕ να πάρει πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ακύρωσή τους, απηύθυνε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοινώνοντας παράλληλα, μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.
«Ζητήσαμε από τη ΡΑΕ να πάρει πίσω τις αυξήσεις, αν δεν το κάνει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να ακυρωθούν οι απαράδεκτες αυξήσεις», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα θέμα επανεξέτασης των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, ώστε η κυβέρνηση να λαμβάνει όλες τις μείζονες αποφάσεις.
«Είναι αδιανόητο τις αυξήσεις στα τιμολόγια να τις αποφασίζουν οι ανεξάρτητες αρχές και φοβούμαι ότι επίκεινται κι άλλες αυξήσεις», είπε, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες το γεγονός ότι η απόφαση για τις αυξήσεις που ελήφθη πριν τις εκλογές δεν δημοσιοποιήθηκε, ούτε στην συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο με παρόντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η απόφαση ελήφθη στις 30/12/2014 αλλά κρατήθηκε στο συρτάρι και εμφανίστηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 4/3/2015, αιφνιδιάζοντας τον. Σημείωσε ακόμη, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ έχουν τιναχθεί στα ύψη.
Σε ότι αφορά στις τιμές του φυσικού αερίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η έξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με τις μειώσεις στις τιμές ενέργειας.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά τον Απρίλιο. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ, αλλά δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή το ποσοστό», κατέληξε.
—Γιατί αυξάνονται τα τιμολόγια
Η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναθεωρεί το ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές τον χρόνο «εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ». Τόνισε, δε, ότι είχε ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ και άλλους φορείς της αγοράς ενέργειας από τις 31 Δεκεμβρίου.
Παρόλα αυτά δεν είχε αναρτήσει την επίμαχη απόφαση στην ιστοσελίδα της δίνοντας “πάτημα” στις καταγγελίες Λαφαζάνη «περί πολιτικής σκοπιμότητας».
Το πρόβλημα, βέβαια, ανεξαρτήτως των επικοινωνιακών παιχνιδιών είναι ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικός παρά το new deal με τους παραγωγούς “καθαρής” ενέργειας και τις έκτακτες εισφορές στους τζίρους τους.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τον Ιανουάριο του 2015 ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα 102,16 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί τον Φεβρουάριο στα 65,95 εκατ. και τον Μάρτιο στα 49,24 εκατ. Παρόμοια θα είναι η εικόνα του λογαριασμού το τελευταίο τρίμηνο του 2015, με το έλλειμμα από τα 110,13 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο να περιορίζεται στα 82,69 εκατ. τον Νοέμβριο και στα 35,80 εκατ. το Δεκέμβριο.
Για το 2016, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα ξεκινήσει με έλλειμμα μόλις 5,64 εκατ. ευρώ, για να συνεχίσει τον Φεβρουάριο με πλεόνασμα 16,81 εκατ. και τον Μάρτιο με 14,80 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, για στα τέλη του 2016 ο λογαριασμός θα κλείσει και πάλι ελλειμματικός στα 92,01 εκατ. ευρώ.
Αυτό σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ οφείλεται στη σημαντική επίδραση των μειωμένων διεθνών τιμών του πετρελαίου στη διαμόρφωση της ΟΤΣ και του ΜΜΚ στα ΜΔΝ οι οποίες θα καθυστερήσουν τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού.
Σε αυτό το πλαίσιο μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος προβάλλει ως αναπόφευκτη λύση για τον έλεγχο του ελλείμματος και τη δυνατότητα εξόφλησης των παραγωγών.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη δραματική κατάσταση με τη ρευστότητα στην αγορά.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν χθες ότι ο υπουργός κινείται στην κατεύθυνση ανεύρεσης του ισοδύναμου ποσού, προκειμένου να απαλλάξει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ.

Απάντηση