Παρά τις αρχικές ενστάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση κρατικών «ασημικών», δεν είναι λίγα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησής τους σε ιδιώτη επενδυτή.
Παρά τις αρχικές ενστάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση κρατικών «ασημικών», δεν είναι λίγα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησής τους σε ιδιώτη επενδυτή.
Η έκταση 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία έχει παραχωρηθεί στη «Lamda Development», βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας. Οι διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα της άνοιξης, οδηγώντας σε μια αναθεωρημένη συμφωνία. Ωστόσο, μπουλντόζες στην περιοχή δεν πρόκειται να μπουν τον προσεχή Νοέμβριο, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Να σημειωθεί ότι το τίμημα που θα πληρώσει η «Lamda» ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνου θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις περίπου 8 δις.
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, του οποίου η ανάπλαση θα ξεκινήσει όταν εγκριθεί το νέο σχέδιο αξιοποίησης (ΕΣΧΑΔΑ) της έκτασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας. Προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση της έκτασης είναι το αραβικό fund «Jermyn Real Estate IV», το οποίο θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ για να περάσει στον έλεγχό του η τουριστική εγκατάσταση.
Προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση της έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι το αραβικό fund «Jermyn Real Estate IV»Το σχέδιο αξιοποίησης που έχει καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αύξηση της προστατευόμενης έκτασης σε 217.000 τ.μ. έναντι 140.000 τ.μ. που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ. Ταυτόχρονα, η επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών και των χώρων πρασίνου θα είναι 61.800 τ.μ., με την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια να είναι 74.000 τ.μ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν στις εταιρείες «Fraport» – «Slentel» προς 1,23 δις ευρώ. Πρόσφατα, οι επενδυτές πραγματοποίησαν επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στην ελληνογερμανική κοινοπραξία στα μέσα του φθινοπώρου. Πρόκειται για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου, για τα οποία είχε πλειοδοτήσει τον Νοέμβριο του 2014 η κοινοπραξία Fraport-Slentel.
Σιδηρόδρομοι και ΟΛΠ
Σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την ακύρωση -λόγω μηδενικού ενδιαφέροντος- του πρώτου διαγωνισμού, τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στην 26η Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη), οπότε εκπνέει η ημερομηνία υποβολής προσφορών. Ενδιαφέρον για την εταιρεία έχει εκφράσει η κινεζική Cosco που δραστηριοποιείται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ενδιαφέρον φέρεται ότι θα εκδηλώσει η αμερικανική Watco που διαθέτει πελάτες αμερικανικές επιχειρήσεις που διακινούν εμπορεύματα στον Πειραιά.
Πριν από λίγες ημέρες η Cosco Group ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμώμενος επενδυτής για το 67% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ. Οι τελικές υπογραφές θα πέσουν όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας. Η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
τη βελτιωμένη προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ
υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και
τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), συνολικού ύψους της τάξεως των 410 εκατ. ευρώ.
Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται, επίσης, υπ’ όψιν τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης, το 2052.
Του Κώστα Ιερίδη
Πηγή: zougla.gr