Ξεκίνησαν οι Εργασίες του διήμερου Συνεδρίου της Α- Energy Ιnvestments «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του χρηματοδοτικού συνεδρίου της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α- Energy. Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, 8 – 9 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Caravel (ώρες 11 – 16.30) με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα) και τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
To φόρουμ στοχεύει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο ερώτημα που απασχολεί όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές σχετικά με τι θα φέρει η επόμενη μέρα στον τομέα της χρηματοδότησης . Η χρηματοδοτική ευελιξία με συνδυασμό διεθνών και εγχώριων χρηματοδοτικών πηγών, η ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα και η προώθηση ώριμων έργων και «ρεαλιστικού» μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα στα πλαίσια του προγράμματος Γιούνκερ είναι ορισμένες από τις προτάσεις που αναμένεται να συζητηθούν ως πλέον αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προκλήσεων. Οι αξιόλογοι ομιλητές αναμένεται να αναφερθούν και στην ειδική σημασία της άμεσης υποστήριξης έργων και επενδύσεων λόγω και των εξελίξεων στο προσφυγικό.

Οι επιλογές της Πολιτείας
Τον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την υλοποίηση και την ενίσχυση νέων έργων και επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς έχουν κληθεί να παρουσιάσουν, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόης Λαμπριανίδης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, η Γενική Γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Πέτη Πέρκα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Δημήτρης Τζώρτζης.

Οι προτάσεις των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών ΕΒ RD και Ι FC
Για το νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων που αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα και για τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα μιλήσουν o κ. Άλκης Δρακίνος, Αναπληρωτής Επικεφαλής του νεοσύστατου γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – Ε BRD στην Ελλάδα και ο κ. Joaquin Tebar Sotο, senior manager του IFC- μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας ( World Bank).
Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ξεκινά αυτήν την περίοδο εντατικά τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα (σε προσωρινή βάση έως το 2020), για την ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την αντιμετώπιση της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ΜμΕ και τη διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και στην ενέργεια. Από τη δική του πλευρά , το IFC, έχει ήδη, ως θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας μια σημαντική εμπειρία συνεργασίας με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς , και , σε αυτήν την χρονική συγκυρία επαναδραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους στόχους του, ο εντοπισμός ευκαιριών για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών, επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, εταιρείες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη
Ανάμεσα στους εκλεκτούς συμμετέχοντες στα πάνελς του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ο κ. Zαχαρίας Αθουσάκης, Πρόεδρος ΣΑΤΕ, o κ. Πάνος Δράκος, πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών- ΕΝΕΙΣΕΤ, ο πρόεδρος της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, ο κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης, πρόεδρος του Συνδέσμου και ο κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου, Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

Χρηματοδοτικά μέσα για τις επιχειρήσεις
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παρουσιάσει ο κ. Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, Πρόεδρος ΕΤΕΑΝ. Στις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης που παρέχεται μέσω των ελληνικών private equity funds θα αναφερθεί ο κ. Κωνσταντίνος Δερμάνης, εταίρος της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, που διαχειρίζεται το Diorama Investments Hellenic Growth Fund, ενώ ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, θα αναπτύξει τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω Venture capital. Εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης έργων και υποδομών που αξιοποιούνται διεθνώς θα παρουσιάσει η κ. Δέσποινα Δοξάκη, διεθνής εταίρος του ομίλου Chadbο urne & Parke ,ενώ ο κ. Παντελής Λάμπρου, Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Ανάλυσης Αγορών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αναφερθεί στις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω κεφαλαιαγορών. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών θα δώσει έμφαση στις καθημερινές χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, εταίρος της Grant Thornton, ο κ. Σπύρος Παπαδάτος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ και ο κ. Κώστας Βασιλικός, πρόεδρος ΕΣΜΥΕ θα αναφερθούν στις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου από τον ιδιωτικό τομέα. Το σημαντικό έργο του Θριάσιου Πεδίου που θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης θα αναπτύξει ο κ. Αθανάσιος Σχίζας, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ , ενώ θα παρουσιαστούν και άλλα έργα στα πλαίσια συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα «ώριμα» έργα του προγράμματος Γιούνκερ
Στις δυνατότητες επίτευξης χρηματοδότησης και στις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ, για οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και πολλά άλλα έργα θα αναφερθούν ανάμεσα σε άλλους, η κα Βικτωρία Σωτηριάδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών και συντονίστρια προγράμματος Γιούνκερ, ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισµού της Εφαρµογής Επιχειρησιακών Προγραµµάτων, Υπουργείο Οικονομίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. K ωνσταντίνος Πετράκης , ο κ. Γιάννης Μπακογιάννης, Διευθυντής Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης, Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, οι ευρωβουλευτές κ. κ. Κώστας Χρυσόγονος και Μαρία Σπυράκη. Έργα και επενδυτικά προγράμματα θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Θάνος Βούρδας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, o κ. Γρηγόρης Σαμπατακάκης , Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΟΣΕ, ο κ. Γιάννης Καρνέσης, Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδος κα.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο αναμένεται να απευθύνουν ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η κ. Άννα Ασημακοπούλου, βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Ανάπτυξης NΔ , ο Τομεάρχης Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης , ο κ. Γιάννης Σηφάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Κατερίνα Μάρκου, βουλευτής « ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» κα.
Οι συντονιστές
Τον συντονισμό των πάνελς θα κάνουν η κ. ΄ Αντα Σεϊμανίδη, Οικ. Συντάκτρια, Συντονίστρια Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α- Energy, ο Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, ερευνητής ΕΚΕΤΑ, ο κ. Νίκος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής portal www. ypodomes. com., ο κ. Αλέξανδρος B ραχνός, επιστημονικός συνεργάτης Α- Ε nergy.
Υποστηρικτές
E πιστημονικός εταίρος του συνεδρίου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης- ΕΚΕΤΑ. Υποστηρικτές του συνεδρίου είναι ο ΟΣΕ, ο ΕΡΓΟΣΕ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο διεθνής όμιλος νομικών και φορολογικών συμβούλων Chadb ο urne & Parke, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων , ο ΣΑΤΕ, η « ΗΛΕΚΤΩΡ», η « ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ» κα.

Απάντηση