Μιχάλης Πάγκαλος: Οι εξαγωγές ελληνικών κουφωμάτων μέσα στην κρίση!

Η αγωνία σχεδόν όλων μας για την επαγγελματική επιβίωση είναι σήμερα διάχυτη, ιδιαίτερα στον κλάδο του αλουμινίου. Οι περισσότεροι περνούν ημέρες αγωνίας για το αύριο, έχουν πραγματικά εξαντληθεί οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 33145″][/images_grid]

Του Μιχάλη Πάγκαλου

Όμως, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, κουβεντιάζοντας με κάποιους από τον κλάδο και γενικότερα γνωρίζοντας κάποιες καταστάσεις, πως μία μεγάλη μερίδα Αλουμινοκατασκευαστών έχουν καταφέρει με πολύ μεγάλη προσπάθεια και χωρίς καμία κρατική βοήθεια, να κάνουν εξαγωγές κουφωμάτων σε όλα τα σημεία του κόσμου.

Έχω τονίσει και άλλη φορά, ότι η ποιότητα των κουφωμάτων που παράγουν είναι εξαιρετική και πραγματικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από πολλές χώρες που θεωρούνται προηγμένες. Οι διελάσεις μας έχουν κάνει τεράστια βήματα αναφορικά με την ποιότητα, έτσι ο Έλληνας κατασκευαστής με το μεράκι, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που τον διακρίνουν, έχει τη δυνατότητα να παράγει ποιοτικό προϊόν. Χτυπώντας λοιπόν πόρτες στο εξωτερικό, πολλοί είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να τις ανοίξουν.

Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή εξάγονται ελληνικά κουφώματα στην Αυστραλία, στην Αφρική, στην Αμερική και σε όλη την Ευρώπη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν πολλούς επαίνους διότι χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος, κατάφεραν να ταξιδεύουν το Ελληνικό κούφωμα σε όλες τις Ηπείρους, κρατώντας ψηλά πάντα την Ελληνική σημαία και το γόητρό μας.

Αυτοί οι άνθρωποι, είτε είναι από το χώρο της διέλασης, είτε από εξαρτήματα, είτε από μηχανήματα, είτε από κατασκευές κουφωμάτων, ας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το ελληνικό μεγαλείο, που κατάφεραν σε δύσκολους καιρούς όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να μεγαλουργήσουν και να αναβαθμίσουν τη χώρα μας. Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτοί είναι που φωνάζουμε ότι χρειάζονται βοήθεια και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά.

Περιμένοντας τα προγράμματα ΕΣΠΑ

Όπως έχουμε όλοι πληροφορηθεί, αναμένουμε να ανακοινωθούν – αν δεν έχει γίνει ήδη τώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές – τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το 2016. Γνωρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια τη διαχείριση των προγραμμάτων από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, τις δυσκολίες τις γραφειοκρατικές, τις τράπεζες με την αρνητική τους στάση, τα «λαδώματα» πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία καθώς και άλλα προβλήματα τα οποία τις περισσότερες φορές δυσκόλευαν τόσο σε σημείο να απογοητεύουν και να αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους και να εγκαταλείπουν στην ενδιάμεση πορεία κάθε προσπάθεια ένταξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή απορροφητικότητα των κοινωνικών κονδυλίων με συνέπεια να χάνονται χρήματα από την Ελληνική οικονομία και να μεταφέρονται σε άλλες χώρες που αναπτύσσονται και στη συνέχεια γίνονται ανταγωνιστικότερες από εμάς.

Εάν λάβει κανείς του υπόψη και τα φορολογικά μέτρα που επιβαρύνουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις, είναι ευνόητο, γιατί ξενιτεύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και γιατί η ανεργία χτύπησε κόκκινο.Θα πρέπει λοιπόν να απλουστευθούν οι διαδικασίες ένταξης. Να μικρύνει ο χρόνος έγκρισης των δανείων. Να ξεκαθαρίσει ο ρόλος χρηματοδότησης από τις τράπεζες και να εκταμιευθούν τα χρήματα έμμεσα στους ενδιαφερόμενους. Όμως πρώτα από όλα θα πρέπει οι αρμόδιοι να πιστεύουν στη μικρομεσαία επιχείρηση, όπως και στους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν. Να πιστέψουν στα οφέλη που μπορούν να δημιουργηθούν, μέσω της ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων κατανοώντας το σπουδαίο ρόλο που παίζουν αυτές οι επιχειρήσεις στην Εθνική μας οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα πριν την κρίση ήταν από τις πρώτες χώρες σε μηχανολογικούς εξοπλισμούς. Σήμερα μετά από 7 χρόνια κρίσης έχει πάει στις τελευταίες θέσεις. Έχουν παύση να γίνονται εξοπλισμοί σε μια περίοδο που η τεχνολογία τρέχει καθημερινά, εμείς ήδη έχουμε αργήσει. Όμως ο Έλληνας μικρομεσαίος έχει το κουράγιο και τη δύναμη να καλύψει αυτή τη διαφορά αρκεί όμως λίγο να βοηθηθεί και να μπορέσει αυτή τη βοήθεια να την δει έμπρακτα και να πιστέψει ότι υπάρχει ένα κράτος που τον εμπιστεύεται και τον βοηθά.

Δώστε κίνητρα, εμπιστευθείτε την ελληνική επιχειρηματικότητα και βοηθήστε την.

Απάντηση