Η απαίτηση των καιρών είναι λιγότερα συνθήματα & πιο πολύ δουλειά

Η απαίτηση των καιρών είναι λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Κουράσης, στην Ημερίδα που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου σήμερα, η ΓΣΕΒΕΕ, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, το Κίνημα Πολιτών Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε και η ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα: “Επιχειρηματικότητα και Κατανάλωση : Βασικοί Πυλώνες για την στήριξη της εγχώριας αγοράς και την έξοδο από την Κρίση”.

Ο κ. Κουράσης τόνισε ότι, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, έχει μειωθεί κατά 70% από το 2010 μέχρι και το 2013, ενώ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη 230.000 επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι η μείωση του δημοσίου χρέους και η εξυπηρέτησή του είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της οικονομικής δραστηριότητας, όχι όμως και επαρκής. Η αποκατάσταση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από τη συνδρομή των ακόλουθων παραγόντων ή προϋποθέσεων:
H πρώτη προϋπόθεση είναι η θεσμοθέτηση ενός πάγιου, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα είναι θεμελιωμένο στις αρχές του ανταποδοτικού οφέλους αφενός και της φοροδοτικής ικανότητας αφετέρου.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση, αλλά και ο εξορθολογισμός των δημοσίων επενδύσεων, που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στην επενδυτική ευφορία της δεκαετίας του 1990 και τις αλόγιστες σπατάλες.
Μία τρίτη, τέλος, προϋπόθεση είναι ο ριζικός ανασχεδιασμός των κοινωνικών μεταβιβάσεων και η αποφυγή καταβολή τους σε χρήμα. Αντίθετα, Η καταβολή των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος μπορεί να ενισχύσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, λειτουργώντας σαν ένα είδος ήπιας υποκατάστασης εισαγωγών.

Απάντηση