Ηλιακό γκαράζ από την BMW

Με το πρόγραμμα BMWi, προσφέρει περιβαλλοντική βιωσιμότητα και σχεδιαστική αρμονία. Με το πλήρως ηλεκτρικό BMW i3 που ήδη βρίσκεται στην αγορά και με το plug-in υβριδικό σπορ BMW i8 στην τελική ευθεία για το λανσάρισμα, η προϊοντική γκάμα του BMW Group προσφέρει τα παγκοσμίως πρώτα premium αυτοκίνητα σχεδιασμένα ειδικά για μετακινήσεις μηδενικών ρύπων.

Κατά το λανσάρισμα του BMW i8 στα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Λος Αντζελες θα παρουσιαστεί και ένα πρωτότυπο ηλιακό γκαράζ (ή solar carport concept – όπως ονομάζεται) που δημιούργησε η BMW Group Designworks USA για χρήση ανανεώσιμης ενέργειας. Συνδυάζει υψηλή τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια με καινοτόμο σχεδίαση που εναρμονίζεται άριστα με τα μοντέλα BMW i.

Στην επιλογή υλικών, τη σχεδίαση και το χρώμα, το πρωτότυπο ηλιακό γκαράζ της Designworks USA είναι εμπνευσμένο από το ιδιαίτερο στυλ των μοντέλων BMW i και συνθέτουν το τέλειο δίδυμο. Η ολιστική φιλοσοφία βιωσιμότητας υπογραμμίζεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη δομή του ηλιακού γκαράζ και από τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Πέραν των πλαϊνών στοιχείων από ανθρακονήματα, το βασικό υλικό είναι μπαμπού με τη μορφή δοκών. Λόγω ταχείας ανάπτυξης, το μπαμπού θεωρείται μία εξαιρετικά βιώσιμη πρώτη ύλη.

Για την παραγωγή ηλεκτρισμού επιστρατεύονται κρυστάλλινα φωτοβολταϊκά πάνελ κορυφαίων προδιαγραφών. Είναι ημιδιαφανή και πολύ ανθεκτικά, ενώ παρέχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Για τα ηλιακά πάνελ της Ευρώπης, ο κατασκευαστής προσφέρει εγγύηση 30 ετών. Το ηλιακό γκαράζ όχι μόνον εγγυάται παροχή πράσινης ενέργειας αλλά διασφαλίζει και ενεργειακή αυτάρκεια, ώστε οι πελάτες να μην επηρεάζονται από τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Σε συνδυασμό με το BMW i Wallbox Pro, το αυτοκίνητο μπορεί να φορτίζεται με ενέργεια από το ηλιακό γκαράζ. Το Wallbox δείχνει επίσης την ποσότητα της παρεχόμενης ηλιακής ενέργειας και δίδει μία ανάλυση των πρόσφατων διαδικασιών φόρτισης με τις αντίστοιχες αναλογίες ηλιακής ενέργειας και δικτύου ηλεκτρισμού.

Εάν η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του οχήματος, τότε το πλεόνασμα μπορεί να διατεθεί για οικιακή χρήση. Παράγοντας ηλεκτρισμό ιδιωτικά με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών και τροφοδοτώντας αυτή την απαλλαγμένη από διοξείδιο του άνθρακα ενέργεια μέσω του BMW i Wallbox στη μπαταρία υψηλής τάσης του αυτοκινήτου βελτιστοποιείται επιπλέον η αξιολόγηση του κύκλου ζωής των μοντέλων BMW i.

Η τακτική φόρτιση της μπαταρίας στο ηλιακό γκαράζ μέσω του Wallbox έχει σαν αποτέλεσμα τη μέγιστη χρήση του BMW i8 χωρίς εκπομπές CO2. Με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία, το plug-in υβριδικό σπορ αυτοκίνητο έχει αυτονομία περίπου 37 χλμ. μόνο με ηλεκτροκίνηση.

Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του solar carport concept, η έμφαση της BMW Group Designworks USA δόθηκε σταθερά στην αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ σχεδίασης οχήματος και αρχιτεκτονικής. Τα κρυστάλλινα φωτοβολταϊκά πάνελ υποστηρίζονται από αποκλειστικής σχεδίασης μπαμπού και στοιχεία από ανθρακονήματα που παραπέμπουν στις γραμμές και ανάγλυφες επιφάνειες των αυτοκινήτων BMW i.

«Με το solar carport concept υιοθετήσαμε μία ολιστική προσέγγιση: δεν είναι μόνο το όχημα βιώσιμο αλλά και η παροχή ενέργειας», εξηγεί ο Tom Allemeier, υπεύθυνος Σχεδίασης του ηλιακού γκαράζ στη BMW Group DesignworksUSA. «Πρόκειται για μία νέα γενιά γκαράζ που επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας με απλό και διάφανο τρόπο. Ενσαρκώνει άριστα τη σχεδιαστική φιλοσοφία ελαφρού βάρους, που είναι ορατή αλλά και χειροπιαστή.»

Η θυγατρική του BMW Group με έδρα στην Καλιφόρνια διαχειρίζεται ένα διεθνές δίκτυο στούντιο σχεδίασης σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Σαν πηγή έμπνευσης στους τομείς σχεδίασης και καινοτομίας, η εταιρία δουλεύει για τις μάρκες του BMW Group και πολλούς ακόμα διεθνείς πελάτες υψηλού κύρους από ποικίλους βιομηχανικούς τομείς.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 10302,10303″][/images_grid]

Απάντηση